El secret de Banksy

El secret de Banksy

Els grafits de l’artista britànic Banksy apareixen per sorpresa a ciutats de tot el món per denunciar injustícies socials

Els grafits i murals de carrer de Banksy s’han convertit gairebé en obres d’art. La gent els reconeix pel seu estil combatiu i el seu missatge de denúncia. A tot el món s’organitzen exposicions amb els seus dibuixos… però ningú sap qui és.

L’anonimat és una de les característiques que defineixen Banksy, un artista britànic que ha preferit mantenir la seva persona en l’ombra i reservar tot el protagonisme per a la seva obra. Banksy és artista de carrer, però sobretot és un activista polític.

Les seves pintures denuncien grans problemes com la pobresa i la desigualtat, el consumisme desenfrenat, les conseqüències del capitalisme o els efectes de la guerra i la violència en els més vulnerables.

https://www.instagram.com/banksy/?utm_source=ig_embed

Banksy ha participat en diverses campanyes que denuncien la vulneració dels drets humans. Per exemple a la Franja de Gaza, on la població palestina pateix els atacs i bombardejos de l’exèrcit israelià.

També va elaborar un mural per denunciar la situació de la periodista i artista turca Zehra Dogan, condemnada a dos anys i deu mesos de presó per pintar un quadre de la ciutat de Nusaybin en guerra. A Nusaybin, la majoria de la població és kurda, un poble contrari al govern de Recep Tayyip Erdogan, president de Turquia.

Bansky va pintar un mural a Nova York com a suport a l’artista turca Zehra Dogan, a la presó per pintar un quadre. (Banksy.co.uk)

El 2015 va obrir un parc temàtic, Dismaland: un joc de paraules que intenta imitar el nom de Disneyland utilitzant la paraula anglesa dismal, que significa lúgubre o depriment.

El projecte va durar tan sol uns mesos, però va servir als propòsits de l’artista: parodiar el món idíl·lic de Disney i omplir el recinte de pintures i estàtues que fessin reflexionar als visitants. Unes 150.000 persones van visitar el parc.

Art inesperat

Una altra de les peculiaritats d’aquest artista és que les seves obres apareixen d’improvís en parets, murs i edificis de tot el món. Banksy sol pintar de nit, perquè ningú el descobreixi i per aconseguir un efecte sorpresa.

Les autoritats sempre han considerat el grafiti com una forma de vandalisme, però en el cas de Banksy és tot el contrari. Cada nova pintura apareix en les notícies i es converteix en un reclam per a curiosos i turistes.

Banksy sempre s’ha negat a vendre la seva obra, perquè el seu objectiu no és enriquir-se. Les exposicions de la seva obra tenen entrada gratuïta i, si cal pagar entrada, la recaptació es destina a causes benèfiques.

Però això no ha impedit que els propietaris de cases i edificis arrenquin els murs on es troben els seus dibuixos i els venguin en subhastes, on es paguen desenes de milers d’euros per un Banksy original.

Banksy va retratar a la reina Isabel II com Ziggy Stardust, el personatge de David Bowie. (Banksy)

Els grafitis de Banksy són impactants i profunds. Ens criden l’atenció per la duresa dels seus dibuixos i fa que ens parem a pensar en el missatge que transmeten. És art de carrer per reflexionar.

0

One thought on “El secret de Banksy

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial