Els perills de l’”or verd”

Els perills de l’”or verd”

El consum d’alvocat s’ha disparat arreu del món i ha afectat els països productors

Hi ha una fruita que ha envaït les fruiteries i supermercats, que es troba a gairebé totes les cuines i s’ha introduït als menús dels restaurants: l’alvocat.

Els primers documents que parlen de l’ús d’alvocat a la cuina daten del segle XVI, però no va ser fins la dècada de 1980 que es van fer populars arreu del món. Avui dia s’ha convertit en una de les fruites més utilitzades a la gastronomia dels cinc continents.

Però la moda de l’“or verd” té un inconvenient: com més gran és la demanda, més gran és la pressió sobre els països productors. Això provoca l’aparició de “màfies de l’alvocat” i té conseqüències sobre el medi ambient.

Als Estats Units, per exemple, el consum d’aquesta fruita ha augmentat un 443% els darrers 20 anys. Com que aquest país és el principal consumidor del món, aquesta tendència té efectes sobre el mercat de l’alvocat a nivell global.

A la Xina, el país més poblat del món amb més de 1.300 milions d’habitants, l’alvocat també s’ha posat de moda.

Efectes sobre l’entorn natural

Xile és un dels principals productors d’alvocat a nivell mundial. Regions senceres d’aquest país, com la província de Petorca, depenen del comerç d’aquesta fruita per mantenir l’economia local dels seus habitants.

Malgrat això, a Petorca comencen a notar-se els efectes de la sobreexplotació agrària derivada de l’alta demanda d’alvocat. Els rius i reserves d’aigua subterrània s’han assecat i això ha derivat en una greu sequera a la regió.

Les autoritats i els empresaris agrícoles consideren que la sequera es una conseqüència del canvi climàtic. En canvi, els habitants de Petorca asseguren que es deu a l’augment de producció d’alvocat, ja que l’aigua del riu es fa servir per regar els cultius.

L’alta demanda també està impulsant la desforestació de selves i boscos a Llatinoamèrica, per crear més zones de cultiu i obtenir collites més grans.

Per últim, l’exportació d’alvocats s’ha convertit en un important focus de contaminació. El transport sol fer-se per avió a llocs molt distants (de Llatinoamèrica a Europa, la Xina o Estats Units), i això genera una gran quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que empitjoren el canvi climàtic.

¿Una fruita il·legal?

El boom de l’alvocat ha fet que el seu valor augmenti i arribi a preus rècord en alguns mercats.

Com a conseqüència, ha aparegut un mercat negre d’alvocats que els produeix i exporta il·legalment. Els traficants saben que poden aconseguir grans beneficis amb aquesta fruita, però alhora perjudiquen els petits agricultors i l’economia local.

En alguns llocs, fins i tot s’ha creat un cos especial de “policia de l’alvocat” que vigila les granges productores per evitar el robatori d’alvocats.

Per això és tan importante consumir de forma sostenible, pensant si és necessari comprar tants aliments i fixar-nos en el seu país d’origen.

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial