Tinc la regla: quins mètodes sostenibles puc utilitzar?

Tinc la regla: quins mètodes sostenibles puc utilitzar?

La copa menstrual és més respectuosa amb el medi ambient que altres sistemes tradicionals, que generen molts residus

Un dels primers dubtes de les adolescents quan tenen la seva primera regla és quin mètode de protecció escollir. Fins ara, tampons i compreses eren gairebé les úniques opcions i també les més presents al mercat.

Però des de fa un temps, altres mètodes alternatius, més revolucionaris i respectuosos amb el medi ambient, s’estan imposant entre les dones, com la copa menstrual o les calcetes absorbents.

Mètodes tradicionals

Els tampons i compreses continuen sent els mètodes més utilitzats per les dones quan tenen la regla. Als països occidentals és molt fàcil trobar-los als supermercats, farmàcies, aeroports… Fins i tot existeixen màquines expenedores en alguns lavabos públics! No obstant, a altres països és molt més complex trobar-ne.

Tant les compreses com els tampons són productes d’un sol ús: només es poden fer servir una vegada i per això tenen un impacte molt negatiu sobre el medi ambient.

A més, en molts països es consideren “productes de luxe” en lloc de “primera necessitat”, per la qual tenen un IVA més alt. És el que es coneix com l’impost rosa, que afecta alguns productes d’higiene femenina com les fulles d’afeitar o les tovalloles íntimes.

La copa menstrual

La copa menstrual és un mètode eficaç, segur i sostenible, molt més respectuós amb el medi ambient. Aquestes són les principals conclusions d’un estudi publicat a The Lancet, una prestigiosa revista d’investigació científica.

Per regla general, la copa menstrual està fabricada amb làtex i/o silicona, un material resistent que pot durar anys (reduint així la quantitat de material d’un sol ús).

La diferència fonamental amb els tampons i les compreses és que, en lloc d’absorbir el líquid, la copa l’emmagatzema i després només cal buidar-la, per la qual cosa és reutilitzable. I pot durar fins 10 anys!

Calcetes absorbents

En el procés de recerca d’alternatives que permetin reduir la quantitat de residus derivats de la menstruació, han aparegut altres mètodes com les calcetes absorbents.

Es tracta de roba interior fabricada amb un teixit especial capaç d’absorbir el flux menstrual, el flux vaginal i lleus pèrdues d’orina sense necessitat d’utilitzar compreses u altres productes.

Aquestes calcetes són reutilitzables i es poden rentar a la rentadora seguint uns passos molt senzills.

La menstruació en dades

Al 2018 hi havia 3.761.458 milions de dones al món, segons dades del Banc Mundial, i el 26% estava en edat reproductiva. Això significa que 1.800 milions de dones tenen la menstruació cada mes durant un període de dos a set dies.

Els recursos i condicions per a la higiene femenina són un reflex més de la desigualtat al món.  Als països en vies de desenvolupament, moltes dones tenen dificultats econòmiques per consumir aquests productes.

A més, en molts casos s’afegeix la falta d’educació sobre higiene íntima, la qual cosa també té conseqüències sobre la salut d’adolescents i dones. En països com la Índia o Nepal, la regla continua sent un tema tabú i moltes dones són discriminadesdurant els dies que tenen el període.

La pel·lícula Period. End of Sentence va guanyar aquest any l’Oscar al Millor Curtmetratge Documental i mostra la lluita pacífica d’una comunitat de dones de Nova Delhi (Índia) per acabar amb l’estigmatització que pateixen.

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial