Vacances a Mart

Vacances a Mart

El turisme espacial comença a ser una realitat i el proper destí de moda podria estar fora del nostre planeta

El 20 de juliol de 1969, un ésser humà va trepitjar la lluna per primera vegada. L’astronauta nord-americà Neil Armstrong va entrar en la història amb alguna cosa que fins aleshores es creia impossible: visitar altres planetes.

No obstant això, només 50 anys després, la ciència i la tecnologia han avançat moltíssim. Avui en dia existeixen diverses empreses dedicades al turisme espacial: vols en naus espacials, hotels surant en l’òrbita de la Terra, experimentar la ingravitació…

Però els més ambiciosos miren més enllà de l’òrbita terrestre i volen arribar fins a Mart, conegut com el Planeta Vermell pel to vermellós de la seva superfície.

El color vermellós de Mart està provocar per l’òxid de ferro que cobreix la superfície. (NASA)

Un cop a Mart, els turistes se sorprendran pels paisatges que els envolten, que recorden a el Gran Canyó als Estats Units.

En el Planeta Vermell es troba la Mont Olimp, el volcà més alt de tot el Sistema Solar: mesura més de 21.000 quilòmetres, gairebé el triple que l’Everest. La superfície de Mart està coberta de cràters, provocats per l’impacte de meteorits.

Desplaçar-se per les muntanyescràters i sòls rocosos pot resultar una mica difícil amb el vestit espacial, però sens dubte mereixerà la pena. A més, la gravetat a Mart és menor que a la Terra (una tercera part), així que moure’s resultarà més lleuger.

Malgrat la falta d’oxigen i de les temperatures extremes (entre -150ºC i 20ºC), mereix la pena visitar Mart per les seves postes de sol que van del vermell intens al blau brillant. A la nit Fobos i Deimos, les dues llunes marcianes, ofereixen un espectacle sense igual.

Això sí, caldrà planificar els viatges amb temps, perquè el trajecte de la Terra fins a Mart dura uns 10 mesos… i el mateix per tornar! Fins que es desenvolupin naus espacials capaces de viatjar a la velocitat de la llum o fer salts interdimensionals.

L’auge del turisme espacial

Malgrat els preus milionaris, cada vegada hi ha més empreses dedicades a promoure el turisme a l’espai. I és d’esperar que, amb el pas del temps i els avenços tecnològics, l’espai sigui un destí a l’abast de tots.

L’agència de viatges Space Adventures, per exemple, ofereix estades a l’Estació Espacial Internacional (ISS), viatges al voltant de la lluna i l’oportunitat de realitzar passejades espacials fora de la nau… encara que el bitllet pot costar més de 10 milions d’euros.

Ara que s’han trobat proves de l’existència d’aigua líquida a Mart, governs, empreses i institucions científiques podrien estar més interessats que mai a promoure els viatges fins allà.

La companyia Space X, creada per l’emprenedor multimilionari Elon Musk, ja està planejant la seva arribada al Planeta Vermell.

L’objectiu és enviar una primera nau de rastreig al 2022, per confirmar que hi ha recursos hídrics disponibles i identificar possibles perills. Aquesta nau transportaria els primers materials per construir les infraestructures necessàries per viure a Mart.

Al 2024 es llançaria una segona missió, aquesta vegada una nau tripulada. Els membres de la missió serien els encarregats de construir la primera base, que en el futur es convertiria en la primera colònia d’humans en Mart.

0

One thought on “Vacances a Mart

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial