Refugiats: obligats a fugir per sobreviure

Refugiats: obligats a fugir per sobreviure

Més de 70 milions de persones d’arreu del món s’han vist obligades a deixar casa seva

El 20 de juny se celebra el Dia Mundial del Refugiat, una jornada que serveix per cridar l’atenció respecte a la crisi dels refugiats i per fer prendre consciència sobre la realitat de milions de persones d’arreu del món.

La població que fuig de la guerra civil a Síria, les persones que intenten travessar el Mediterrani per escapar-se dels conflictes a l’Àfrica, els milers de refugiats de l’ètnia rohingya perseguits a Birmània o els milers de veneçolans que travessen la frontera del seu país formen part d’aquest col·lectiu cada vegada més nombrós.

Actualment, més de 70 milions de persones s’han vist obligades a abandonar casa seva per fugir del perill. D’aquestes persones, gairebé 26 milions són refugiats: es tracta del nombre més alt de desplaçats de la història, d’acord amb l’últim informe de l’ACNUR, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats.

Qui és un refugiat?

Un refugiat és una persona que està fora del seu país d’origen perquè té por de la persecució, el conflicte o la violència generalitzada que s’hi viu i, en conseqüència, necessita protecció internacional.

Segons la definició que apareix a la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats, els refugiats són persones que se n’han anat del seu país perquè tenen por de convertir-se en “víctimes de persecucions per motius de raça, religió, nacionalitat o opinions polítiques”.

Què fan els països per ajudar-los

La Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats es va aprovar el 1951 per donar una protecció legal als refugiats, definint els seus drets i establint una sèrie d’obligacions que els països han de complir per protegir-los. Arreu del món, 144 països han signat la Convenció.

Una vegada se’ls concedeix l’estatus de “refugiats”, els països estan legalment obligats a garantir-los una sèrie de drets: dret a l’educació, al treball, a l’habitatge i a la salut, a més d’oferir-los documentació per legalitzar la seva situació.

Molts ajuntaments espanyols s’han afegit a la campanya ‘Refugiats Benvinguts’. (@bcn_ajuntament)

El problema és que els països que haurien d’acollir persones desplaçades no ho fanperquè tenen por de veure’s desbordats amb l’arribada massiva de persones que demanen asil. Davant l’actitud dels governs molts ciutadans s’han organitzat a través d’iniciatives socials per ajudar els refugiats.

Què és l’ACNUR i què fa

L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) és un organisme internacional encarregat de protegir els refugiats i desplaçats per conflictes.

Es va crear el 1950, després de la Segona Guerra Mundial, amb l’objectiu d’ajudar més d’un milió de refugiats europeus que havien estat desplaçats per la guerra.

L’ACNUR no pot obligar els països a actuar, però sí que du a terme campanyes de sensibilització, recapta fons per ajudar els refugiats i desenvolupa projectes sobre el terreny davant de situacions d’emergència.

També proporciona refuginutricióassistència sanitària i recursos educatius a persones refugiades.

Tots som refugiats

La situació d’emergència actual, amb més de 70 milions de refugiats i desplaçatsarreu del món, és la crisi humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial(1939-1945). I no sembla que n’hàgim après gaire, des de llavors.

Més enllà de les xifres, ens cal saber la història d’aquestes persones: d’on venen, com era casa seva, com vivien abans que haguessin de fugir… Aleshores ens adonarem que tothom podria convertir-se en un refugiat.

Si intercanviéssim els papers i et trobessis en el seu lloc, què faries tu i què et semblaria que haurien de fer ells?

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial