El periodisme de la Generació Z

El periodisme de la Generació Z

Internet i les noves tecnologies ens permeten informar-nos al moment i comunicar-nos amb qualsevol persona, però també tenen el seu ‘costat fosc’

Estem sempre connectats. Gràcies a internet i a les noves tecnologies, podem comunicar-nos a l’instant amb altres persones des de múltiples dispositius electrònics: ordinadors, mòbils, tablets i altres dispositius… Però quins perills amaguen les xarxes?

Comunicar-se per internet és fàcil, ràpid, econòmic… però no és gratis! Participar a les xarxes socials té un preu: la privadesa.

Comentaris, fotos, missatges, likes… cada acció que realitzem queda registrada i emmagatzemada. Es tracta d’informació molt valuosa per a les empreses, institucions i professionals del màrqueting, que la utilitzen per vendre els seus productes o estratègies.

Per això cal anar amb compte i controlar la informació i dades personals que publiquis en les plataformes i xarxes socials.

Notícies a les xarxes

La majoria de mitjans de comunicació també estan presents a les xarxes socials: tenir perfils a Instagram, Facebook o Twitter els hi assegura trobar a la seva audiència de manera fàcil i efectiva.

Al mateix temps, els internautes utilitzem cada vegada més les xarxes socials per llegir notícies i informar-nos de l’actualitat.

No obstant això, existeix el risc que la informació a internet sigui incompleta o no estigui documentada. Sovint, només ens quedem amb els fets i ens oblidem de qui els ha explicat: potser sigui un mitjà sense molta credibilitat…

Les xarxes són també un univers on les notícies es comenten i es comparteixen per milions d’usuaris. Però hem d’estar atents: que una notícia es comparteixi moltes vegades no fa que sigui certa.

A la caça de ‘fake news’

La immediatesa d’internet i la capacitat d’arribar a tothom en qüestió de minuts ha propiciat l’aparició de les ‘fake news’: notícies falses que s’estenen a tota velocitat per les xarxes socials sense que la informació que contenen hagi estat confirmada o contrastada.

Institucions i governs de tot el món demanen un control més gran dels continguts a internet, perquè la viralizació de notícies falses pot perjudicar de manera injusta a persones, institucions i empreses. Per saber si una notícia és certa o falsa, podem seguir una sèrie de pistes:

En general, tenir una actitud crítica és suficient per detectar moltes fake news. I per potenciar aquest esperit crític és important estar informat, sobretot en el cas de la famosa Generació Z: els joves que han nascut en plena era digital.

L’Actualitat a l’Aula

Els tallers de periodisme de Junior Report busquen despertar l’esperit crític dels joves.

Els Tallers ‘L’Actualitat a l’Aula’ van començar fa un any i, des de llavors, més de mil alumnes de centres de secundària han participat en aquestes sessions, que combinen teoria amb exercicis pràctics.

Com treballen els periodistes? Com s’organitza una redacció? Qui decideix què es publica (i què no)? Els joves reporters ho descobreixen en primera persona: es converteixen en periodistes per un dia i busquen històries per crear el seu propi diari escolar.

Alumnes presentant els seus projectes de diari per a l’escola durant un Taller d’Actualitat a l’Aula. (Junior Report)

Els adolescents estan acostumats a informar-se a través de les xarxes socials –sobretot Instagram– i la majoria mai han llegit un diari.

Aquesta activitat els permet fer-se preguntes sobre com funcionen els mitjans de comunicació, a més de reconèixer la importància de tenir accés a informació veraçper exercir els nostres drets com a ciutadans.

Durant els tallers descobreixen que les notícies s’elaboren sobre la base de criteris periodístics: novetat, rellevància, proximitat… Però també que els mitjans de comunicació, com qualsevol altra empresa, tenen els seus propis interessos econòmics.

Conèixer l’actualitat és el primer pas per entendre com funciona el món i, per què no, canviar-lo. T’hi apuntes?

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial