Arquimedes, pioner matemàtic

Arquimedes, pioner matemàtic

Anar amb vaixell, mesurar les superfícies de circumferències, aixecar cossos pesants… Són coses que podem fer ocasionalment o fins i tot, quotidianament. Fa més de 2000 anys, aquestes coses encara no es podien fer, la ciència no havia avançat prou com per poder realitzar certes accions.

L’any 287 abans de Crist, a l’antiga Siracusa (Sicília dominada per l’antiga Grècia) va néixer una persona que tindria un paper molt important en la història de la humanitat i en l’evolució de la ciència. Va ser per ell que podem realitzar totes les accions que s’han citat anteriorment. Però en aquell moment, els pares d’Arquimedes de Siracusa encara no sabien res d’això.

Arquimedes no va ser l’únic científic de la seva família, el seu pare era astrònom i probablement va ser qui el va guiar pel camí de les ciències. Arquimedes estava familiaritzat amb les matemàtiques i el món científic des de la infantesa. Al llarg de la seva vida va fer molts descobriments, de fet va morir mentre en feia un. Suposem que estava analitzant un dibuix que havia fet on hi apareixien cercles, intentava calcular les superfícies amb una tècnica de fer una construcció poligonal de 98 vèrtexs i arestes. Mentre els estava analitzant, va entrar un soldat del qual desconeixem la seva identitat, li va manar que sortís de casa en nom del seu general, però ell no li va fer cas. Les seves últimes paraules abans que el soldat desenfundés la seva espasa i l’assassinés van ser “no toquis els meus cercles”. Sobre la seva mort hi ha diverses hipòtesis, però aquesta és la més coneguda i d’alguna manera, acceptada. L’únic que sabem del cert és que va ser víctima d’un homicidi i que la ciència era tan important per a ell que no només li va dedicar la vida, sinó que va morir per ella.

Els descobriments i invents més rellevants d’Arquimedes serien:

El cargol d’Arquimedes. Aquest invent es va utilitzar molt durant l’antiguitat, sobretot a l’antic Egipte. La funció d’aquest era transportar l’aigua on hi havia pendents: era una renovació de l’aqüeducte romà. Era un cilindre amb forma de cargol que girava en una concreta direcció.

La palanca. La palanca va ser un dels invents més importants de la història de la humanitat, ja que servia per aixecar pesos molt pesats, és a dir, majors del que la majoria dels humans podem aixecar. Consisteix en una barra i un punt de suport. Es coneix la cèlebre frase d’Arquimedes, “doneu-me un punt de suport i mouré el món”.

El polipast. El polipast va ser la primera versió de la grua. El mecanisme i la funció són molt similars: aixecar de forma vertical un material molt pesat. El polipast consistia en diverses corrioles, rodes circulars que servien per fer passar aquestes cordes i un ganxo al final de tot amb el que s’encaixaria amb el cos que s’ha de carregar. Per aixecar aquests pesos, s’hi ha de posar una peça amb la que es pugui fer contrapès. Arquimedes en canvi, quan va sorprendre el rei Heró II aixecant una nau, ho va fer amb una sola mà.

El principi d’Arquimedes. El principi d’Arquimedes és la llei base de la nàutica. Diu que el volum i el pes d’un objecte que es submergeix, és igual a l’aigua que fa que es desplaci. Això ho va descobrir un dia, quan tenia la banyera completament plena i es va submergir. Va veure que el seu volum i pes empenyia l’aigua cap a fora. En aquell moment va sortir corrent pel poble sense roba cridant “Eureka! Eureka!” com un desesperat, que en grec significa “ho he trobat! ho he trobat!”.

Aquesta ha sigut una breu selecció dels seus invents i descobriments però ens dona a entendre la seva importància en la nostra història. Gràcies a ell els humans van arribar a comprendre el que en aquells temps eren qüestions extremadament complexes.

0
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial