Per què traiem “fum” al respirar quan fa fred?

Per què traiem “fum” al respirar quan fa fred?

Acabem d’arribar a la tardor, i a més a més de portar castanyes, moniatos i carrers plens de fulles, aquesta època de l’any sempre ve acompanyada del fred. I és quan fa fred que al respirar llancem aquell “baf” com si fóssim un drac.

Sento dir-te que no tens cap poder especial en èpoques de fred, ni  enganyaràs a ningú que llegeixi aquest article simulant que fumes. De fet, aquest banc de fum és el vapor d’aigua de dins de la teva boca, que en entrar en contacte amb l’aire fred, es condensa i dona aquest color.

L’aire de la teva boca té una temperatura de 37ºC aproximadament, i està format per una  gran quantitat de vapor d’aigua, gotetes minúscules, que són l’element principal del baf ja que és el que es congela i dona aquell to.

Perquè aquest fenomen es pugui produir, a part d’estar en un ambient fred, ha de ser un ambient sec, per poder donar el contrast necessari. Aquest efecte és el mateix que es produeix quan s’entel·len les ulleres, o quan surt fum d’una tassa de cafè calenta.

Ara que saps la causa d’aquell banc de fum, podràs explicar-li a aquell qui faci la broma de fumar quin és el motiu d’aquest fet.

5

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial