Masclisme a DISNEY – article

Disney és de les productores de pel·lícules més famoses que existeix i també, de les que més agrada a tots els públics.

És una cadena de pel·lícules que marca la infància de milions de nens i nenes. 

Tot i això fa que aquests creixin amb aquesta idea al cap: les princeses/personatges femenins no poden solucionar o resoldre els seus problemes soles, necessiten sempre un príncep o personatge del gènere masculí, per sortir de les seves dificultats. 

Aquesta és la idea que s’ha inculcat durant molt anys. D’aquesta manera “menyspreen”  les dones. A continuació hi ha un llistat de princeses que passen per aquesta situació

  • La Bella dorment (Aurora), salvada d’un petó del príncep Felip.
  • La Blancaneus va ser salvada gràcies al petó del príncep Florian.
  • La Sireneta (Ariel), va ser salvada pel príncep de la pel·lícula, l’ Eric contra la malvada Úrsula, destruint-la  amb un vaixell.
  • La Ventafocs, una noia pràcticament esclavitzada, va ser salvada d’aquesta situació per l’aparició del seu príncep (l’Enric), en adonar-se que era la seva noia perfecta mitjançant la talla de la sabata perduda. Fet això es van casar. I el príncep al principi no se’n recordava d’haver ballat amb ella.
  • A la Jazmin, l’Aladdin l’ha salvava de diverses situacions, incloent l’escena final de la pel·lícula. És així com la salva del terrible Jafar. 

 A totes aquestes pel.lícules i més el missatge “llançat” cap als espectadors és que les noies són inferiors, i per tant, no saben afrontar situacions complicades, a  no ser que aparegui el príncep o algun altre personatge masculí per salvar-les. Llavors la gent pensava que el que representaven en els dibuixos animats, i més concretament la resolució d’aquestes pel·lícules no era real, és a dir, que elles poden solucionar problemes sense l’ajuda de cap noi. Volien canviar-ho, i és quan la gent va decidir reivindicar-se en aquest aspecte, queixar-se i canviar-ho.

Els següents són exemples on s’hi veu clarament la millora: 

  • Frozen (l’Elsa), va solucionar tots els seus problemes sense ajuda de cap noi, i pràcticament sola tot i les seves dificultats durant la pel·lícula.
  • Enredats (Rapunzel) passa el contrari que en les altres pel·lícules, aquí es veia com ella salvava el seu príncep de males situacions.
  • La bella i la bèstia” (Bella). En aquest cas ella salva el seu enamorat a la història.
  • Brave (Merida). Durant tota la història s’hi ressalta que la protagonista està més que convençuda que no necessita  a cap home. Aquesta idea es manté durant tota la pel·lícula. Aquesta, també finalitza en un final feliç gràcies a ella.  
  • Mulan (Mulan). Tracta d’una noia que “es salta les regles” del seu país per anar a la guerra, ja que al ser una dona no és legal i té una gran penalització. La història dona a entendre que les dones són igual de vàlides i capaces. Com als darrers exemples, també és la salvadora d’un catastròfic final.

 

Actualment s’estan fent pel·lícules d’aquest tipus que hem anomenat anteriorment on s’hi reivindiquen els drets de les dones, i la igualtat entre els dos gèneres.

Aquest aspecte ha millorat moltíssim, més concretament en el tema de Disney, cada vegada fan que el cinema a Disney sigui més adequat. També, en  les  darreres pel·lícules, el seu argument darrere de la història lluita per la igualtat i ja no només en el masclisme. 

Tots i totes sabem cuidar de nosaltres mateixes independentment de ningú, sense cap príncep o persona de gènere masculí que ens digui com actuar. Deixem que les figures femenines s’empoderin i puguin mostrar la seva força i genialitat.

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial