DESASTRE MEDIAMBIENTAL A L’ILLA DE MAURICI

DESASTRE MEDIAMBIENTAL A L’ILLA DE MAURICI

Desde el 25 de Juliol, un petroler va deixant anar tones i tones de petroli prop les platges de Maurici.

Imatge de l’oceà a la zona sud-est de l’illa, on ja es calcula que unes 1.000-2.000 tones de petroli s’ha escampat en 15 quilòmetres.

 

L’illa de Maurici, situada a l’oceà Índic, des de finals de juliol d’aquest mateix any està patint un accident mediambiental horrible i mai vist en la història del país. 

Demanen ajuda a la comunitat internacional per aturar el que és a punt de ser un desastre natural sense precedents. A finals del mes de juliol, el vaixell va quedar encallat a l’est del les platges de l’illa, a prop de la reserva marina Bluebay i de diversos llocs molt populars entre els turistes. Des d’aleshores, el vaixell anava perdent combustible, que ha contaminat les aigües i la superfície marítima , però ara el vaixell s’ha partit per la meitat, cosa que ha fet que tot el combustible s’aboqués de cop al mar. 

 

El primer ministre del país, Praving Jugnauth, va declarar l’estat d’emergència mediambiental i va demanar ajut al president francés, Emmanuel Macron, ja que la  l’illa de Reunió( una colonia francesa) és molt a prop de les illes i les Maurici no tenen “l’habilitat ni els experts per retirar del mar el vaixell encallat”. Emmanuel Macron, ja ha enviat equips especialitzats en desastres mediambientals, per tal de poder parar aquest desastre abans que sigui massa tard. 

 

Uns dels equips d’ajuda que ha anat a Maurici, són procedents de Japó, i el que estan fent és calcular el dany mediambiental que causarà aquest desastre.  Segons l’agència Japonesa de Cooperació Internacional (JICA), encara no s’ha “vist cap corall que hagi mort directament pel vessament de petroli ni tampoc llocs on s’hagi acumulat oli en els coralls o al fons marí. Aquí on la contaminació és severa, les arrels per on respiren el manglars pot ser que estiguin cobertes de petroli i això farà que s’asfixiïn i morin, o que morin pel verí alliberat per la contaminació del vessament”. 

 

Encara que per ara no s’han  registrats gaires morts en els manglars, els equips no descarten que hi hagin moltes més morts ja que aquest tipus de vessaments  solen demorar-se mesos o anys a mostrar el seu veritable impacte i tenen por que els esforços que porten fent durant els últims 40 anys es vegin danyats per aquest desastre ambiental. 

 

Ara, després de quasi 4 mesos del desastre, s’està intentant netejar la costa i el mar de tot el petroli vessat, feina que, segons els especialistes, és gairebé impossible. Les morts d’animals marítims com els dofins  va en augment, i es preveu que aquests números vagin pujant fins a nivells que encara no podem ni imaginar. En cas de danys ambientals, els científics coincideixen que fins d’aquí un parell d’anys no podrem saber gaire bé el dany real, ja que el petroli, va actuant lent i els danys no es veuen immediatament. 

 

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial