Eleccions als Estats Units

Eleccions als Estats Units

Com ja sabreu aquest 2020 ha estat un dels anys més reivindicatius als Estats Units (i arreu del món), tot començant amb diferents fets com la mort de George Floyd, que va ocasionar les marxes BLM” (Les vides negres importen). També amb la mort de Breonna Taylor, una policia negra a qui van disparar a casa seva.

Els candidats que es presenten a les esperades eleccions del 3 de novembre són: Donald Trump, l’actual president d’Estats Units i membre del partit Republicà dels Estats Units, i Joe Biden, membre del partit demòcrata.

 

Abans de les eleccions

Aquest any les eleccions han estat dels esdeveniments més esperades a Estats Units. Els dos partits més “importants”, o més visibles,  són el partit Republicà i el partit Demòcrata, encara que hi ha altres partits com per exemple el partit Verd,  ecologista i d’esquerres, però aquests mai treuen més del 5% de vots. 

Una cosa sorprenent d’aquest any és que més de 74 milions de persones han votat i això suposa més del 53% dels que ho havien fet el 2016. Moltes enquestes diuen que Joe Biden guanyarà perquè ara supera per un 7,9% més que Donald Trump. Però alhora diuen que no s’han de creure el resultat, perquè el 2016 Hillary Clinton estava guanyant a Donald Trump per més de 3 milions de vots però al final va perdre, ja que l’important allà no són els vots sinó els estats

Què vol dir que els estats són importants? El que vol dir és que cada estat vota el candidat que vulgui i llavors quan es fa el recompte de vots el candidat que surt guanya tots els “electors”; això vol dir que encara que un candidat guanyi per un o dos vots més s’emporta tots els “electors” i l’altre cap. És per aquesta raó que encara que Joe Biden estigui guanyant per més del 7,9% no podem saber amb seguretat el resultat final. Hi ha uns estats que són els que donen més “electors” que els altres i aquests són els més importants, ja que poden determinar qui guanya i qui perd, per exemple l’estat que dona més electors és Florida que n’aporta 55. Els entesos diuen que qui guanya a Florida té més possibilitats de guanyar les eleccions.

 

(Votacions fins al dia 28 d’Octubre fet per FiveThirtyEight)

 

Després de les eleccions

Avui dia 7 de novembre s’han acabat de comptar els vots, aquest any han trigat més i no ho han dit el dia 4, com normalment ho fan, per culpa de la Covid-19 molta gent ha votat per correu

Aquestes eleccions han estat més “igualades” en tema d’estats, el que ha passat és que al principi de la votació Trump va començar a guanyar a gairebé tots els estats, però quan tots els vots van estar comptats Joe Biden va començar a remuntar. Els estats més importants on els Republicans van guanyar van ser: Texas, Ohio, Iowa, Florida i Carolina del nord, mentre que els Demòcrates els estats més importants que van guanyar van ser: Nevada, Arizona, Michigan, New Hampshire, Pennsilvània, Geòrgia i Wisconsin. Així doncs, en aquestes eleccions dos estats han sigut els decisius per saber qui guanyava, Pennsilvània i Geòrgia; han estat fins gairebé el final del recompte de vots dels Republicans, fins que quan estaven a punt d’acabar (que portaven el 96% escrutat) els dos estats es van posar de color blau fluix (que indica que els Demòcrates estan guanyant).

(Foto de com estaven els candidats el dia 5 de Novembre a les 8:40)

 

En conclusió, aquestes eleccions han sigut molt renyides, començant amb el programa electoral al juny, mentre hi havia les protestes del BLM, i tot seguit les esperades eleccions del 4 de novembre que van acabar el dia 7. Fins l’últim moment no es podia saber qui guanyava, tothom estava a l’expectativa. Finalment el vencedor d’aquestes eleccions ha estat Joe Biden. Així que s’espera que compleixi les seves funcions com a president, fet que Trump haurà d’acceptar com abans millor. 

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial