25N

25N

Com molts sabeu, el dia 25 de novembre és el dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Però per què es commemora el dia 25 i no algun altre dia? Doncs se celebra aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal,  també conegudes com “Las Mariposas”.

“Las Mariposas” eren tres dones que van iniciar amb altres persones un moviment clandestí contra el dictador de la República Dominicana, Rafael Leónidas Trujillo. Poc després d’iniciar la resistència, a Minerva i Maria Teresa les van empresonar i torturar, juntament amb els seus marits i el fill gran de Patria.

El dia 9 d’agost el dictador les va “alliberar” per poder visitar els seus marits a la presó i anar a missa, això va estranyar a tot el país. Al cap de poc temps d’estar en llibertat,  van informar al dictador que hi havia reunions secretes contra el règim, encapçalades per “Las Mariposas”. Trujillo va reaccionar i va ordenar que les matessin immediatament.

Aquesta acció va passar el 25 de novembre d’aquell mateix any, mentre que Minerva Patria i Maria Teresa tornaven de visitar els seus marits ala presó. El cotxe en el qual anaven va ser interceptat per les forces militars, les van matar a cops i les van tirar per un barranc. El dictador va pensar que amb la mort de “Las Mariposas” ja no hi hauria més problemes, però això només va fer que el país es revolucionés més  amb el seu assassinat el dia 30 de maig de 1961.

L’any 1981 es va celebrar la primera trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib, i allà van decidir que el dia 25 de novembre seria el dia internacional per l’eliminació de la Violència cap a les Dones, per rendir homenatge  a “Las Mariposas”.

Des d’aquell any, es commemora el 25N i es fan manifestacions per poder aconseguir que la dona no pateixi més violència. Però aquesta lluita encara persegueix el seu objectiu, ja que hi ha molts homes que es creuen superiors a les dones i actuen amb violència. Esperem que aviat es pugui deixar de parlar d’aquest tema, i que aquest fet només formi part del record.

 

Manifestació a Barcelona, el 25 de novembre del 2018.

Foto de Patria, Minerva i Maria Teresa “Las Mariposas”

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial