CRÍTICA LLIBRE: CALIBAN I LA BRUIXA

CRÍTICA LLIBRE: CALIBAN I LA BRUIXA

CRÍTICA LLIBRE

CALIBAN I LA BRUIXA: Dones, Cosos i Acumulació Originària

 

El llibre del qual parlarem, és el llibre més famós de l’escriptora Sílvia Federici, escrit en el segle XX. Hi argumenta en contra l’afirmació de Karl Marx que l’acumulació primitiva és precursora necessària del capitalisme. En canvi, postula que aquesta actitud d’acumulació primitiva és una característica fonamenta’l del mateix capitalisme.

 

Federici connecta molt aquesta actitud amb el treball no remunerat de les dones, també comenta en més d’una ocasió com va evolucionar el paper de la dona sobretot després dels molts problemes econòmics i classistes que se’n van produir en l’època medieval, més concretament en el segle XIII, on la dona es va veure afectada, com altres grups socials com ara els jueus, en un mode molt negatiu, on la creixent comercialització de la vida va reduir encara més el seu ingrés de propietat i ingrés monetari, per exemple; en les ciutats comercials italianes les dones van perdre el dret a heretar la tercera part de les propietats dels seus marits (la tertia), en les zones rurals van ser excloses de la possessió de la terra… 

S’enfoca també molt en com les dones van haver de sobreviure a poc a poc treballant en feines molt mal pagades (amb freqüència multades per no tenir llicència), treballs com ara: filaneres, membres dels gremis menors, prostitutes, serventes, venedores ambulants, comerciants… I com a poc a poc van anar guanyant-se un paper més important, sobretot en el segle XIV, on van començar a treballar en feines principalment d’homes fins al moment, com ara; ferreres, carnisseres, panaderes, candeleres, barreteres, cerveseres, cardadores de llana… Fins al moment que en llocs com a Frankfurt, dels 80 gremis que hi havia, 72 comptaven amb dones, fins al punt  que hi havia gremis liderats per dones o on hi havia el mateix nombre d’homes i dones treballant-hi.

També parla sobre com es va introduir la cesària en l’era medieval i que només l’executaven dones, i que fins i tot treballaven com a mestresses, doctores, cirurgianes…

I arribaven a ser molt millor que molts homes i se’ls començava a donar un mínim reconeixement per la seva feina.

També parla molt del reclutament de ciutadans per formar exèrcits i com havien de recórrer a reclutar a criminals i presoners, ja que molts dels ciutadans reclutats fugien un cop cobraven un mínim de diners per ser de l’exèrcit.

 

I sobretot parla molt de la caça de bruixes i el gran paper que tenia aquesta activitat en els últims segles, per exemple, a Brasil van seguir fent caces de bruixes fins al segle XIX i principis del XX.

 

En definitiva, amb aquest llibre pots aprendre moltes coses; saber com era la societat els passats segles, com funciona el capitalisme amb el tracte de dones… 

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial