Estrelles de neutrons

Estrelles de neutrons

Una culleradeta de farina pesaria  10 tones a una estrella de neutrons.

Una estrella de neutrons es produeix després d’una supernova (una explosió que passa quan una estrella supergegant mor), d’una estrella amb un radi de 9 a 30 vegades el radi del sol.

Després de l’explosió, l’estrella es contrau a una esfera d’uns 30 km de diàmetre. Aquesta esfera, al tenir tanta massa concentrada en un espai tant petit, té una gravetat molt elevada, i fa que una culleradeta de farina pesi tant. Aquesta gravetat és tan potent que fa que els protons i els electrons dels àtoms que la composen s’ajuntin i es converteixin en neutrons, d’aquí en ve el nom.

Les estrelles de neutrons no només tenen una gran força de la gravetat, sinó que també tenen un camp electromagnètic molt potent, que al rotar, crea unes pulsacions que els astrònoms poden ‘escoltar’ mitjançant la radio-astronomia i saber més sobre les estrelles que les emeten; aquestes pulsacions poden ser des d’1 per segon fins a 1000.

Per culpa d’aquests fets i d’altres més complicats, estranys i desconeguts les estrelles de neutrons són uns dels objectes de l’univers més interessants, misteriosos i perillosos.

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial