L’escoltisme des dels nostres ulls

L’escoltisme des dels nostres ulls

Avui en dia l’escoltisme és un conjunt de lleis (internacionals) que ofereix l’aventura als nois i noies de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta, que té com objectiu crear millors persones amb empatia i esperit crític. Així doncs que el treball en equip sigui la principal forma d’enfrontar-se als problemes i que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat que els envolta.

Contradient l’opinió general que avui en dia els joves externs a l’escoltisme pensen, el Cau no té cap semblança amb el servei militar.

 

L’escoltisme és un moviment d’abast mundial que va ser creat per Sir Robert Baden-Powell, general de l’exèrcit britànic al 1907, amb intenció de crear un espai educatiu per a gent jove, autogovernat, independent i no partidista, de base voluntària, obert a tothom sense distinció d’origen, nacionalitat, poble o creença

D’altra banda, tot i que en origen l’escoltisme era religiós, actualment el catolicisme ja no forma part de la base educativa de l’escoltisme, però segueix tenint l’esperit de la fe.

Us preguntareu com és que anem vestits amb uniformes, fulards, adhesius, pals i anem cantant per tot arreu? Doncs ara preguntarem a diversos companys de classe, alguns són membres d’altres entitats educatives com l’esplai, o simplement no ho són, però en saben alguna cosa que han sentit de boca a boca, perquè ens donin la seva opinió:

 

Oona St Clair “esplai” “L’escoltisme és molt estricte, un exemple clar és que van amb corbata i uniforme que no deixa lloc a l’expressió personal. L’escoltisme ve dels militars i se’ls ha d’avaluar per poder pujar de nivell. Al cau s’aconsegueix disciplina, però no els ensenyen res sobre la vida, no fan xerrades sobre sexualitat, medi ambient, el  que  passa al món… el cau els distreu.”

Clara Turró “esplai” “ Diuen que l’escoltisme és educació, però després no fan res, no tenen personalitat i no té sentit anar a una activitat de lleure vestit amb uniforme. L’escoltisme aconsegueix ensenyar algun o altre valor, però si és molt estricte no es pot aconseguir res.”

Laia Sanchez “escolta” “L’escoltisme és una manera de passar-s’ho bé i alhora aprendre, encara que ens costa portar l’uniforme crec que és genial, perquè és una manera de diferenciar-nos 

de  la societat i a la vegada ser tots iguals. Amb l’escoltisme s’aprenen coses per sobreviure a la societat i millorar com a persona. Crec que és collonut el progrés personal que es treballa al cau i és una manera molt divertida de créixer. La idea de crear un impacte a la societat és important, però no per això ha de ser gran, el cau crea petites accions dia a dia”.

Martina Tomey “esplai”“El cau és molt estricte, anar amb xapes i tal és de casa bona.

Al cau s’aprenen valors i coses que al dia a dia són útils”

Alba Nuñez “L’escoltisme en si està molt estereotipat, la majoria de gent relaciona el cau amb els “perroflautes”, tot i això els “polos” i les camises que porten són molt divertits, s’assembla a les pel·lícules americanes, però també ensenya llibertat que és molt important”.

Ona Hurtado “L’escoltisme és una forma de distreure’s, fer amics i conèixer a gent, tot i que a mi no és una de les activitats que més m’agraden respecto que hi hagi sent que sí. Sobre el seu vestuari no tinc res a dir, excepte que si van còmodes que segueixin estant-ho. El cau ajuda la gent, en situacions d’emergència, com sortir-se’n si et perds per la muntanya, ja que els ensenyen a trobar el camí, tècniques de supervivència, etc. Però jo no podria anar un cap de setmana on van els escoltes, però ho trobo curiós, ja que respecten la natura per sobre de tot”.

Norah Gelabert “A través de l’escoltisme s’aprèn a conèixer llocs i a fer pinya entre els companys,

no obstant, també a saber conviure amb la resta de la societat”.

Laia Gutierrez “Sí que és veritat que van tots iguals i els ajuda a diferenciar-se de  la resta de la societat; al cau es treballen temes de supervivència, violència, comprensió i acompanyament del col·lectiu LGTBIQ+, etc”.

Aina Prats “exescolta”“El cau  ha sabut trobar l’equilibri entre l’educació i el lleure fent així que cada grup educatiu separat per edats (tres anys) tingui un color distintiu de camisa, per poder fer el creixement personal i veure’n l’evolució. Aprens tècniques, com aprendre a fer nusos en cas d’emergència o d’escalada per si et trobes en situació de risc; així vas guanyant insígnies per demostrar el progrés que es col·loquen a la camisa”.

Núria Hernàndez“Els escoltes s’han fet seu el vestuari, tothom és capaç de reconèixer-los pel carrer. Amb l’escoltisme s’aconsegueix cooperació i  treballar en equip, ja que ho fan tot junts. L’educació sobre la reflexió, la comprensió i l’acceptació és un dels seus punts forts a l’hora d’orientar els infants”.

 

Veient el que els nostres companys han opinat sobre l’escoltisme i el vestuari escolta, citarem algunes de les lleis escoltes perquè us pugueu fer la idea del que s’aconsegueix cada dissabte de 16h a 19h de la tarda a cada Cau.

→ Aprenem a estimar i a jugar net.

→ Ens esforcem a merèixer confiança i fem confiança a tothom.

→ Vivim la nostra fe i respectem les conviccions dels altres.

→ Aprenem a ser útils i fer servei.

→ Som germans de tothom i treballem per la pau.

→ Som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món.

→ Defensem la natura i protegim la vida.

→ Aprenem a viure en equip i tot ho fem entre tots. 

→ Som decidits i afrontem les dificultats sense por. 

→ Estimem el treball i volem fer bé les coses. 

Tot i així han anat canviant depenent de la localització i del pas del temps. Si en voleu saber més sobre les lleis escoltes, aquí en tenim d’altres.  ENLLAÇ.

 

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial