Introducció al món dels dinosaures

Introducció al món dels dinosaures

Fa milions d’anys la Terra era dominada per unes majestuoses i increïbles criatures, els dinosaures. El regnat d’aquests animals s’anomena Mesozoic, i va durar quasi 200 milions d’anys, mentre que els Homo sapiens sapiens (nosaltres), portem a la Terra només uns 250 mil anys. La paraula dinosaure, va ser creada a 1841 per Richard Owen, i significa llangardaix terrible.

 

N’hi ha dues divisions principals de dinosaures, els saurisquis i els ornitisquis. Els saurisquis s’anomenen així donat que tenen el maluc de rèptil, i els ornitisquis tenen el maluc com el d’una au.

 

A dins dels saurisquis, n’hi ha dos grups més: els teròpodes (peu d’ala) i els sauròpodes (peu de rèptil). Tots els teròpodes tenien tres dits als peus i eren majoritàriament carnívors, com per exemple el Tiranosaure Rex (rei llangardaix tirà) o el Velociraptor (lladre veloç), encara que també n’hi havia d’omnívors com el Gallimimus (imitador de gallina). A aquest grup es troben els animals carnívors terrestres més grans de la història de la Terra. Alguns dels sauròpodes són els animals més grans de la història i eren tots herbívors. Tenien un coll i cola molt llargs i un cos extremadament pesat.

 

Als ornitisquis, hi ha més subdivisions: els paquicefalosàurids (tenien al cap una placa d’os i anaven a dues potes), els anquilosàurids (tenien una dura protecció a tot el llom), els ornitòpods (tenien un bec com el d’un ànec), els estegosàurids (tenien fileres de plaques per tot el llom)  i els ceratòpsids (tenien una cresta que els envoltava el coll com a defensa). Tots aquests dinosaures eren herbívors sense excepció, encara que tots comptaven amb diferents característiques.

3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial