Mahsa Amini, jove iraniana

Mahsa Amini, jove iraniana

Mahsa Amini, jove iraniana que va ser detinguda i colpejada per la Policia Moral per portar el vel mal posat

 

Una dona iraniana de 22 anys anomenada Mahsa Amini, que va entrar en coma després que la ‘Policia de la moralitat‘ la colpegés per portar el hijab mal posat, va morir el divendres 16 de setembre a un hospital de Teheran.

 

Mahsa Amini va ser declarada de mort cardiaca hores després que l’arrestessin i colpegessin per no haver cobert completament els seus cabells. La policia li va fer una pallissa al furgó mentre la portaven a un centre de detenció, anomenat com una ‘classe de reeducació‘ per no complir les regles obligatòries del hijab del país.

 

Amini havia viatjat a Teheran com a turista. La noia era amb el seu germà Kiarash a l’entrada de l’autopista Shahid Haghani quan va arribar la Policia de la moralitat i la va arrestar. La policia va portar la noia a la comissaria de l’avinguda Vozara, on ja hi havia detingudes desenes de dones per no seguir les normes obligatòries del hijab. Segons Kairash, el germà de la víctima, la camioneta de la policía va bloquejar el camí de la seva germana i la va segrestar.

Mahsa Amini

 

Les dones iranianes han fet una protesta per aquesta injusta mort de la Mahsa Amini i per aquestes estrictes normes. Estan en contra de la polìcia, i cada cop són més les dones de Teheran i altres ciutats iranianes que desafien les estrictes normes de vestir dels aiatol·làs i permeten que part dels cabells els sobresurtin del vel.

 

 

Víctimes de la protesta: 

 

L’oenagé Iran Human Rights denuncia que ja han mort més de 180 persones per les protestes en defensa de Mahsa Amini. Les víctimes són causades per enfrontaments violents amb la policia. 

 

  • Una noia assassinada per 16 dispars de bales durant la protesta. No se sap el seu nom ni les dades, però és la primera víctima.

 

Sarina Esmaeilzadeh en un dels seus vídeos a YouTube

 

  • Aquí tenim un testimoni de la Samina Esmaeilzadeh, que és una noia iraniana de 16 anys que té un canal de YouTube amb 1,2 milions de seguidors, que va morir el 23 de setembre a mans de les forces de seguretat durant una manifestació en protesta per l’assassinat de Mahsa Amini. És una jove que feia vídeos on ballava, escoltava música i parlava dels seus somnis de viatjar. En d’altres parlava dels drets de la dona, del dret a no portar vel i de la precària situació econòmica a l’Iran. Ara malauradament ja no ho podrà fer més.

Uns dels últims vídeos

 

Hadis Najafi

 

  • Un altre testimoni que circula en diferents xarxes socials que és “Hadis Najafi, la jove iraniana de 20 anys que es va fer viral per fer-se una cua en senyal de protesta, ha mort després de rebre sis trets de la Policía Moral de Teheran”. Però asseguren que és una mentira, Najafi sí que va ser assassinada , però la noia que apareix a les imatges no té res a veure amb ella i així ho asseguren tant la protagonista del vídeo com la germana de la morta. En el video es veu una jove rossa recollint-se els cabells en senyal de rebel·lia durant una protesta a l’Iran i que ha esdevingut un símbol de l’onada de protestes que ha viscut el país arran que la policia matés una jove de 22 anys, Mahsa Amini, “ per no portar ben col·locat el vel ”. 
0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial