Església de Cardedeu

Església de Cardedeu

L’haureu vist molts cops, potser fins i tot hi heu entrat, però en algun moment us heu parat a observar detalladament la seva arquitectura? Us podria arribar a sorprendre el disseny i detallisme en la que està construïda, i també una mica de la història que arrossega.

Acompanya’ns a un passeig al centre de Cardedeu a veure l’església!!

Encara que la nostra església ha patit incendis, guerres i un munt de reformes, encara segueix en peu i està en ple funcionament.

Aquestes són les coses que més ens han agradat  i interessat del temple

 

 

La portalada: Joventut i vellesaL’accés a l’església es fa des d’una portalada

a decorada en baix relleu. A banda i banda, trobem dues cariàtides que reposen sobre fruits de la terra i representen dues figures femenines antagòniques: són la joventut i la vellesa que ens donen la benvinguda al temple.

 

 

 

 

La patrona de l’església: la Verge que puja al cel

L’església de Cardedeu està dedicada a l’Assumpció de la Verge; és a dir, a l’ascensió de Maria al cel. Per aquest motiu, les festes de la nostra vila es celebren el dia 15 d’agost, que és la festivitat de l’Assumpció.

 

Us heu fixat alguna vegada en la imatge central del retaule? Veureu que és una escultura de la verge sobre núvols i àngels que està amb els braços estesos cap al cel, simbolitzant el moment en que hi va pujar.

 

 

 

 

Però podríeu dir altres llocs de l’església en què apareix aquesta escena?

Fixeu-vos en aquestes imatges a veure si les reconeixeu:

 

 

El campanar que va inspirar a les esglésies de la zona

 

Segur que heu vist moltes vegades el campanar de l’església i heu sentit repicar les seves campanes. Us heu fixat en les quatre gàrgoles en forma de lleó que expulsen l’aigua des de les cantonades? Heu vist els finestrals lleugerament apuntats per on es veuen les campanes?  aquest campanar es va alçar en un estil gòtic cap a la meitat del segle XVI en un moment en que el gòtic ja començava a estar passat de moda.

Tot i això, el campanar de Cardedeu va crear tendència, i en pocs anys les esglésies de la zona van imitar la seva arquitectura. Per exemple, al contracte del campanar de Sant Julià d’Argentona (1559) es diu que ha de ser com el de Cardedeu. I si us fixeu en aquestes imatges, veure que no va ser l’únic cas d’inspiració:

 

 

 

 

Un retaule per protegir-se de la pesta

L’any 1652 la pesta va arribar a Cardedeu i els cardedeuencs varen decidir de combatre la plaga demanat ajuda als sants especialitzats en protegir la població de la malaltia. Per això varen encarregar un retaule dedicat al sant Sebastià  i d’altres sants. El problema es que en aquells moments la població estava molt empobrida i varen trigar més de 15 anys en enllestir-lo.

Sembla que el retaule es va cremar durant la guerra del francès, però a l’Arxiu Museu Tomàs Balbeli es conserva aquesta traça que va fer el mestre retaule:

 

 

 

 

 

 

 

Un retaule de segona mà

 

Entre les moltes reformes que hi ha hagut a l’església tenim la dels anys 1886. A les darreries del segle XIX calia renovar tant l’edifici com els retaules, per això la vila es va proposar buscar-ne un de nou; però be, com no podien costejar  un retaule major nou de trinca, van optar per un de segona ma. El vàrem comprar a l’església de Santa Mònica de Barcelona per 100 duros.

Si compareu les dues imatges, veureu que a Cardedeu es va substituir la imatge central per una que novament representa l’Assumpció de la Verge. Les imatges de Sant Pere i Sant Pau es varen quedar a Barcelona i a Cardedeu varen ser substituïdes per dos canelobres.

 

 

 

 

 

 

 

Us ha interessat? Aquí teniu la bibliografia que hem fet servir:

 

Inventari del patrimoni arquitectònic i urbanístic de Cardedeu

 

Un projecte de retaule per a la capella de sant sebastià de l’església parroquial de Cardedeu (1654)

 

Santa Maria de Cardedeu – Viquipèdia

 

Notes sobre un conjunt de campanars gòtics del Baix Maresme i Vallès Oriental…

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial