Museu Arxiu Tomàs Balvey
El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu –MATBC- és titular de col.leccions molt diverses, entre les quals destaca el seu element més singular: l’antiga farmàcia Balvey, formada pel mobiliari original de 1780 i per més de 200 pots de ceràmica de 1827.
A la planta baixa s’hi ubica el jardí botànic, dedicat a les plantes remeieres amb espècimens d’aprofitament medicinal, es presenta com una sala d’exposicions a l’aire lliure, i amb el qual es complementa la temàtica central del museu: la salut i el benestar.
El MATBC, amb més de 100 anys d’història i una sòlida trajectòria, és un museu de territori que treballa amb el patrimoni prioritzant el seu valor com a document, de manera que s’utilitza a si mateix per recuperar i explicar la història.
Actualment, hi ha 4 exposicions actives i encara està per arribar-ne un altre.
ACTIVES:
- Manuel Subirà i Rocamora:
Una exposició per a conèixer la figura de Manuel Subirà i Rocamora, qui a més de ser farmacèutic i un gran activista cultural, va col.laborar durant anys amb el Museu de Cardedeu impulsant la Xarxa de Museus de Farmàcia de Catalunya o el programa d’exposicions sobre farmàcia i salut. L’exposició es podrà visitar a la segona planta del museu, en el marc de la farmàcia Balvey.
L’exposició vol mostrar les diferents facetes de Manuel Subirà i Rocamora, des de la més familiar a la professional entorn el món de la farmàcia, la salut i el benestar així com el seu paper com a defensor del patrimoni farmacèutic i com a activista cultural.
- Cardedeu. Mirant passat, teixint futur:
Cardedeu, mirant passat, teixint futur, s’estructura a partir de tres àmbits: el territori, el benestar i salut i l’estiueig.El primer àmbit situa al visitant al territori a partir del paisatge i la història, tant amb imatges actuals com d’arxiu a més d’objectes del fons del MATBC.Un segon àmbit està dedicat al benestar i la salut, amb la Farmàcia Balvey com a eix central i peça més significativa del MATBC, formada pel mobiliari original de 1780 i per més de 200 pots de ceràmica de 1827.
Finalment, a la zona de la galeria s’hi troba un tercer àmbit dedicat a l’estiueig i als sentits on, d’una manera significativa, el visitant pot tocar, ensumar i veure diferents elements que ens descriuen Cardedeu i el seu entorn. En aquest espai s’hi ubiquen diferents calaixos de col·leccionista on s’hi mostren algunes de les col·leccions del fons del MATBC i que ens ajuden a comprendre la història del municipi i la importància dels museus. La Diputació de Barcelona ha col·laborat per fer possible aquest nou espai d’interpretació del MATBC
- Tomàs Balvey col.leccionista. Col.lecció de col·leccions:
L’esperit col.leccionista de l’apotecari Balvey, és el que s’ha volgut mantenir i és l’essència de l’exposició permanent de la segona planta del Museu.
Tomàs Balvey i Bas, apotecari de formació i historiador d’afició, és un clar testimoni i exemple d’aquells homes il.lustrats –metges, advocats, notaris i altres professions liberals– que van compaginar la seva tasca professional amb la seva dèria col.leccionista i científica. Moltes d’aquestes col·leccions, gràcies a l’esperit del seu recol·lector, han estat l’origen de bona part dels fons i museus públics actuals.
- La farmàcia Balvey. Salut i remeis als segles XVIII I XIX:
L’element més singular del MATBC és l’antiga farmàcia rural de la nissaga Balvey, la primera referència de la qual data d’abans de 1660 i està formada pel mobiliari original de 1780, en el que s’hi conserven més de 200 pots de farmàcia del 1827.
FUTURES:
- Estiueig de proximitat. 1850-1950:
Una expoició on mirar i repensar d’una altra manera el paisatge dels entorns actuals de la ciutat de Barcelona.
Malgrat els canvis derivats de la gran densificació urbana es pot rastrejar la petjada d’una vella pràctica social relacionada amb la salut: l’estiueig aristocràtic, burgés i menestral, de mar i de muntanya, en un radi no superior a 50 Km de la capital de Catalunya. Les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels en són testimonis.