Reportatge Copa CODE!
9 de novembre de 2023

Bon dia, us presentem el 1r reportatge del nostre programa Parlant PLA.

El passat dia 19 d’octubre la competició anual matemàtica, la Copa CODE, va tenir lloc. Vam entrevistar els professors encarregats de puntuar als competidors, que eren; en Jordi Rodríguez, en Jordi Pomés, l’Abel i en Guillem. També els hi vam fer algunes preguntes als nois i noies de 1r i 2n, que es van debatre pel premi de la competició.

Finalment la competició va acabar amb el grup de 1rD com a guanyador i de 2n va acabar am un empat entre les classes de:  2nB i 2nD.

Clicant en aquest àudio podreu trobar totes les nostres entrevistes.

 

Font Imatge de Venezuela News.
James Webb solca l’Espai
18 d'octubre de 2023
Autor: Roger Terol Valls. 

S’envia el nou telescopi James web amb la col·laboració, de la NASA, l’ESSA i la CSA per substituir el Hubble.

El Telescopi Espacial James Webb és un observatori espacial dissenyat per a esdevenir el successor parcial del Telescopi espacial Hubble que ha quedat obsolet davant les noves tecnologies, ja que James Webb estudia el cel en freqüència infraroja. Ha estat  construït i operat de manera conjunta per la NASA, l’ESSA i la CSA, les tres agències que han contribuït al projecte econòmicament. 

El telescopi espacial James Webb té una massa aproximada de la meitat de la del Hubble, però el seu mirall principal, un reflector de beril·li recobert d’or de 6,5 mm té un diàmetre que és sis vegades més gros que el del Hubble (25,4 m), fet de 18 miralls hexagonals.

Està dissenyat principalment per a l’astronomia infraroja, però també pot veure la llum visible taronja i vermella.

Els telescopis terrestres han de mirar a través de l’atmosfera terrestre, que és opaca en moltes bandes d’infrarojos. Fins i tot on l’atmosfera és transparent, molts dels compostos químics objectius, com l’aigua, el diòxid de carboni i el metà, també existeixen a l’atmosfera, cosa que complica enormement l’anàlisi

Fonts Wikipedia i Newtral.

 

Concurs últim dijous musical
23 de maig de 2023

  (Reserva sala d’expressió i de música)

Hola, grans futurs artistes i cantants!!Ja sabeu que el dia 5 de juny comença el PC1 i s’acaben els dijous Musicals, així que, farem un tancament amb un gran concurs!!!

El concurs consisteix a deixar el teu talent de cantant, tocant instruments o ballant per guanyar punts. Aquests punts es faran amb votacions dels espectadors i el guanyador/a tindrà un premi!

Si us plau, qui vulgui participar que s’apunti aquí i recordeu reservar la sala!

Esbarjo Curtmetratges
11 d'abril de 2023

El divendres 24 de febrer, els alumnes de 4t van anar a veure cinc curtmetratges fets per cinefòrum del VOC. Són curtmetratges que poden ser reals o reals i de ficció. 

 

1.Sisè primera (Albert Carbó):

Parla molt de la societat d’avui en dia. És una senyora que és propietària d’un pis, les persones que visiten el pis, la majoria, per a ella són problemàtics o no li agrada. El que els hi fa és mentir els interessants sobre el preu perquè no s’acabin de decidir.

2.Latència (Montse Folgado i Carmen Molina):

Ens explica l’experiència d’una família que la filla petita agafa una malaltia terminal i mostren les preocupacions de la família. No es va poder curar i la malaltia s’anava  expandint afectant el seu cervell. Es diu latència, d’una malaltia que no mostra símptomes i que si no fas un tractament a temps, et quedes paralitzada i no hi ha cura.

3.Últim dia d’estiu (Ariadna Ulldemolins, Àlex Serra):

Curtmetratge que presenta un amor d’estiu que passa a molts joves. És una jove que té un xicot que el coneix durant l’estiu i té por que s’acabi l’estiu, perquè el noi marxa a estudiar a fora i estarien en una relació amb distància, amb això, té por de perdre’l.

4.S’altra banda (Sònia Buj):

Pepe el Malo és una llegenda urbana o va existir de veritat? Doncs va arribar a ser veritat, però al mateix temps és una llegenda que els habitants dels pobles es creuen. La llegenda ens parla d’un senyor misteriós que anomenaven el “Pepe el Malo” que segrestava nens, que es comportaven malament. Però en el fons la realitat és una altra.

5.La masia (Víctor Català):

És una nena amb uns gustos especials i es diu Helga. Va a passar uns dies a casa dels avis a una masia. Però, aquí la història fa un gir de comèdia a terror, l’Helga viu situacions estranyes i veu que l’àvia se li paralitzada la part dreta del cervell. L’Helga troba l’oportunitat de fugir demanant ajuda al 112 amb l’àvia pensant que el dolent era l’avi però, al final no s’esperava que era quelcom pitjor.

 

Video

Retiren els comptes compartits de netflix
13 de març de 2023

Recentment, Netflix ha anunciat que retirarà els comptes compartits que permeten als usuaris compartir el seu compte amb altres persones que no viuen a la mateixa adreça. Això significa que, si abans podies compartir el teu compte amb amics o familiars, ara hauràs de pagar per obtenir un compte individual.

 

Aquesta decisió ha generat un gran debat entre els usuaris de Netflix. D’una banda, hi ha persones que consideren que és una mesura justa per evitar l’ús il·legal del servei i d’altra banda, hi ha persones que creuen que aquesta mesura és injusta per a aquells que no poden permetre’s pagar per un compte individual.

 

Netflix ha explicat que això es deu a la seva voluntat de garantir que els seus subscriptors puguin gaudir de les millors experiències possibles a través de l’aplicació. Amb els comptes compartits, els usuaris poden perdre funcions, com ara la capacitat de veure la programació en alta definició, si el compte està sent utilitzat per moltes persones al mateix temps.

 

En conclusió, la retirada d’aquests comptes ha generat una gran controvèrsia entre els usuaris del servei. Mentre que alguns estan disposats a pagar un compte individual i no li donen gaire importància, altres ho veuen com una mesura injusta o/u innecessària.

Documentals en Netflix de Fotoperiodistes
23 de febrer de 2023

Quatre documentals de fets reals que et pot interessar veure a Netflix. Si un dia t’avorreixes a casa i no saps que veure, aquí ho tens!

 

 • Terra– Yann Arthus Berthrand: trailer

Terra narra la història de la vida. Un documental del francès Yann Arthus-Bertrand què és un ecologista, divulgador científic, fotògraf i director de documentals que presideix la fundació GoodPlanet, junt amb l’ajuda de Michael Pitiot què és un guionista i director de cinema, han fet una reflexió que ens allunyem de la naturalesa.

Un viatge a través d’imatges de la creació del planeta, amb frases poderoses que ens porten a qüestionar el nostre actuar i la nostra responsabilitat a la Terra. Revelant la poderosa saviesa que amaga la natura, on tant plantes com animals han buscat l’equilibri i el suport entre elles, deixant en evidència com el transcurs del temps, juntament amb el desenvolupament de la nostra civilització i la sobreexplotació de recursos, ens ha fet retrocedir en aquest balanç, malmès el planeta i els seus habitants.Tota la natura està en perfecte equilibri, però no en som conscients, encara no hem aconseguit aprendre i integrar-lo a la nostra vida. Terra, pretén que ens adonem que nosaltres som una espècie més, i que, per tant, convivim amb animals i plantes amb els mateixos drets. La Terra és de tots, l’única manera que les coses canviïn, és transformant la nostra relació amb ella, on la invitació és precisament a crear una nova realitat sana i conscient.

“El nostre planeta és casa nostra, com també el reflex del nostre interior. És a les nostres mans iniciar una nova forma de viure”.

 • Nuestro planeta– Tras las cámaras:  trailer

Has somiat ser part d’un equip de producció? Aquest documental ens porta a un viatge fantàstic, a alguns llocs bells del planeta, mostrant-nos la duratreball i la determinació de l’equip de producció, aprendre noves experiències i seguir el difícil procés de creació. Així com també ens ofereix la possibilitat de veure increïbles imatges. Jack Harries és qui ens acompanya a aquest viatge. És un fotògraf de documentalista, cineasta i activista mediambiental. Ha filmat a Groenlàndia, Somalilàndia, Bhutan i Kiribati per explicar històries des de la primera línia del canvi climàtic.

 • Morir para contar– Hernán Zin: trailer

Aquest documental és un documental molt especial. Fet pel fotoperiodista Hernán Zin, són grans reporters de guerra que expliquen els seus pitjors records i la manera com s’hi enfronten. Alhora, coneixem de prop la feina dels que brinden ajuda als periodistes que pateixen estrès posttraumàtic. El viatge que ens porta els fets és a Afganistan que és un país amb conflictes armats.

El missatge que ens volen transmetre és la realitat darrere de les càmeres i la vida dels periodistes com juguen la seva vida amb perill.

 

 • El fotógrafo de Mauthausen: trailer

Aquesta pel·lícula-documental explica la història del fotògraf espanyol Francisco Boix, que va ser presoner en un camp de concentració nazi a Mauthausen. Va amagar negatius, que són cintes de fotos, amb ajuda d’altres persones tenint l’esperança de demostrar al món les atrocitats comeses pels nazis. Milers d’imatges que mostren tota la crueltat d’un sistema pervers des de dins. Les fotografies que van aconseguir salvar Boix i els seus companys van ser determinants per condemnar alts càrrecs nazis als judicis de Nuremberg el 1946. Boix va ser l’únic espanyol que va assistir com a testimoni.

Altres recomanacions

Millors PEL·LÍCULES 2022
21 de febrer de 2023

 

1-Everything Everywhere All at Once

Simplement ha estat la millor pel·lícula de l’any amb diferència. Una pel·lícula d’acció, comèdia i ciència-ficció amb un gran valor sentimental.

La pel·lícula tracta sobre el fracàs, i com en una societat capitalista s’associa la felicitat i l’èxit als diners i al reconeixement social. La pel·lícula tracta sobre una dona que porta una bugaderia amb el seu marit (que s’està preparant per demanar el divorci) que ha d’anar a declarar a hisenda per haver falsificat els números. Per ajudar-la, arriba la seva filla, amb la qual té pràcticament nul·la relació, que l’acompanya fins a les oficines. És llavors quan el seu marit de sobte es converteix en un espia secret d’una altra versió d’ell mateix d’una altra dimensió, i li demana que salvi l’univers de la doctora maligna, que és, all mateix temps, la seva filla d’una altra dimensió. La pel·lícula juga constantment amb el canvi de personatges, ja que els individus de cada dimensió van canviant-se el cos uns amb els altres, i al mateix temps obtenint les seves habilitats. L’humor de l’absurd és una carta crucial, perquè un moment es converteix en Cobra Cai, i a l’altre en una caricatura dos. Al final tota la història gira al voltant d’una relació mare i filla.

 

Bodies Bodies Bodies

Un grup de joves se’n va a estiuejar a una casa a les muntanyes, quan es disposen a jugar un joc de nit. El joc seria una cosa així com una barreja entre “cuarto oscuro” i “Among Us”; una persona és l’impostora i a la foscor ha de tocar l’espatlla d’algú. Quan ho fa, la persona es mor i qui el troba ha de cridar. Tothom es reuneix i voten a qui han de fer fora. Un cop fet i si no l’han encertat, es tornen a apagar les llums. Només començar el joc es troben un cadàver d’un jugador decapitat, cosa que provoca que el joc es torni realitat. Durant la pel·lícula es va desmantellant la realitat sobre la relació entre les protagonistes, i l’odi que es tenen unes a altres. El consum de drogues excessiu i la falta de confiança entre elles, fa que augmenti la paranoia, i al mateix temps fa que la pel·lícula es torni més absurda.

 

Avatar

Simplement “Avatar”. Amb la millor animació que s’ha fet fins ara, totalment i completament amb 3D (es van trigar 4 anys per completar-la) “Avatar 2” és la seqüela de la pel·lícula oficialment més taquillera de la història.

 

El menú

Una pel·lícula que tracta sobre la ignorància i absurditat del món culinari, és alhora un thriller de terror.

Una prostituta acompanya a un ric amb afició a la cuina de culte a una illa on es diu que hi ha el millor restaurant al món. El restaurant, que és visiblement una secta, es va posant més tèbol a mesura que van avançant els plats, mostrant a poc a poc que els clients han sigut investigats. Al final surten a la llum les reals intencions del xef, i la cosa es posa interessant.

Una pel·lícula molt recomanada i entretinguda.

 

Don’t Worry Darling

Amb Harry Styles de coprotagonista, és una pel·lícula de suspens i intriga, que és a la vegada una crítica a la necessitat (principalment masculina) de controlar a la seva parella.

En una organització retro dels anys 40, un grup de parelles viuen en pau i harmonia

 

mantinguts pels llocs de treball, exclusivament masculins, d’una fàbrica de residus nuclears. Tot va de meravella quan de sobte desapareix una dona de l’organització que havia començat a conspirar en contra de la fàbrica. És llavors quan la paranoia passa a ser de la protagonista, a la qual el món en el qual sempre havia estat es torna llunyà i surrealista.

 

Bullet train

Una pel·lícula on fan acte de presència: Brad Pitt,Aaron Taylor-Johnson, Bad Bunny i David Leitch.

Una serie d’enrevessades històries dins d’un tren, relacionades amb una maleta que circula per ell.

 

EL COSTAT OBSCUR DE QATAR
26 de gener de 2023

Com ja ho sabem, cada quatre anys hi ha una lliga mundial de futbol en la qual 32 nacions competeixen entre sí pel títol. Si guanyen el grup d’un país, tenen una copa d’or com a premi.

Aquest any, per votacions, han triat a Qatar, que és un país ric situat al nord de la península àrab. Aquest país van en contra dels drets humans, molts treballadors són d’altres països pobres, molt masclistes i racistes. També trobem que és un país on té més reserves del gas natural i és el segon país que explota el gas natural inclòs, i el primer en emissions de CO₂ per capital. A més a més, Qatar no és una democràcia, sinó una monarquia absoluta heretada de la família Al Thani.

A continuació, el camp del mundial ha sigut un infern pels treballadors. Per l’arquitectura de l’edifici amb eines noves i “a full” d’aire condicionat, amb això en mort milers de constructors. A un diari, “The Guardian”, surt a llum una investigació amb 6.500 o més treballadors migrants (que són treballadors amb feines dures, mal pegats i amb risc) han mort a Qatar des del 2010 que és quan han sigut seleccionats per fer el mundial el 2022 fent hotels i altres construccions. Les dates de la investigació han extret de les famílies dels treballadors perquè, està clar que a Qatar no faria llum aquests fets. També trobem com viuen els treballadors: edificis vells, passar fred i gana.

 

Opinió: Recordem que un dels països més rics del món. Sabem bé que la riquesa dels rics és deguda a la pobresa dels pobres, però en aquest Mundial de Qatar això es veu amb una claredat i una cruesa terrible. A més a més, a mort molts treballadors per un esport. 

Video

The Official FIFA World Cup Qatar 2022™ Theme | FIFA World Cup 2022 Soundtrack

NUEVAS DINAMIZACIONES DE PATIO
23 de gener de 2023

A partir de hoy no se pueden utilizar móviles en el horario escolar. En caso de utilizar debes pedir permiso al profesorado del aula para realizar una actividad en clase. Estáis avisados por falta de incidencia y requisar. Así pues, en el patio hay actividades aparte de estar con el grupo de amigos o amigas.

 

Estas son las actividades: Maker (espacio Maker), Lectura (biblioteca), Juegos de mesa (cantina), Radio (aula del pasillo), Bailar y Cantar (sala de expresión) y Deportes (patio).

Ahora también puedes proponer al tutor/a y al director una actividad sin uso de pantallas. 

 

Cartel actividades patio

Guanyadors/es premis finestra
24 de novembre de 2022

Divendres 28 d’octubre a les sis de la tarda van convocar els participants del concurs de booktrailers anual de Cardedeu: Premis Finestra, al cinema local per fer la nominació de premis.

En total es van lliurar 14 booktrailers, tots portats a terme per estudiants d’ESO que participaven en grups de 4 o 5 persones.

Després d’una visualització de tots els booktrailers i una curta xerrada amb el jurat, que constava de la Maria López, directora de RTVC des del 2016, Núria Nia, graduada en cinema i nous mitjans audiovisuals i la Mariona Borrull que escriu crítiques per a El Antepenúltimo Mohicano, van anunciar els grups guanyadors. Dels quals dos eren de l’institut Pla Marcell.

En tercer lloc: El gat negre, desenvolupat per Nil viader, Adrian Palmer-Brown, Arnau Menchon, Dani Moreno i Albert Arcos.

En segon lloc: Dagón, desenvolupat per Arlet Letosa, Ari Tovar i Fran Aris.

i finalment en primer lloc: Albert Zorrilla, Carla García i Berta Farrà

 

Video reportatge

COPA CODE 2022
25 d'octubre de 2022

Com cada any la copa code és un dels esdeveniments que es fa al Pla Marcell i aquest any no ha sigut una excepció, ja que l’institut s’ha omplert de nervis i matemàtiques per veure qui tindria l’honor de guanyar el premi.

Aquest any les preguntes i respostes estaven codificades en codi binari, que és un codi basat en zeros i uns que serveix per representar textos o descodificar missatges, el dia d’avui es fa servir bastant en la tecnologia.

Els guanyadors d’aquest any han sigut: 1r C, 2n B, 3r D  i 4t A que tindrà un merescut esmorzar gratuït a la cantina.

La nova edició de premis finestra
24 d'octubre de 2022

Aquests últims dies d’octubre els alumnes de 4t ESO dels instituts de Cardedeu han estat portant a terme uns booktrailers que enviaran als premis finestra, un concurs on tothom pot presentar un booktrailer propi per tenir l’oportunitat de guanyar premis.

Els booktrailers presentats també els reproduiran al cinema Verdi, el dia 28 d’octubre a les 18:00 on podreu assistir de manera gratuïta.

Aquí a sota hi trobareu un vídeo que recull escenes dels booktrailers creats pels alumnes.

 

 

Enllaç reportatge premis finestra

Morir para contar
19 d'octubre de 2022

Des de l’optativa de periodisme hem mirat un documental de periodistes de guerra anomenat Dying to Tell (Morir para Contar), està dirigit per Hernán Zin i es troba disponible a Netflix.

El documental relata i explica experiències de reporters de guerra.

Tots parlen del sentiment que els  genera poder explicar alguna notícia a la gent, i de l’angoixa que els suposa pensar que si no ho fan ells, qui ho farà?

També parlen que fer de reporter de guerra és una feina de vida i un cop entres en aquest entorn, ja t’hi quedes. Com bé diu el nom “Morir para Contar“, tots ells expliquen que pel simple fet de poder explicar el que ells veuen i viuen, hi una part dins seu, que es va morint a poc a poc a base d’experiències viscudes.

Després de veure el documental no et quedes indiferent, penses en tot allò que està passant arreu del món i no n’ets conscient i la gent que ho està intentar fer veure. No és fàcil per als reporters relatar notícies de guerra ja que molts cops els intenten callar i els  prohibeixen escriure.

Dit això, esperem que us hagi cridat l’atenció i que us animeu a veure’l, perquè nosaltres us ho podem intentar explicar, però si t’ho explica directament algú que ho ha viscut és molt diferent.

coches de peliculas
18 d'octubre de 2022

             Coches de películas

 

Delorean dmc-12 (“Back to the future”)

El Delorean dmc-12 es un coche deportivo con unas prestaciones muy decepcionantes: motor v6 de 206 caballos de fuerza, 0 a 100 km/h en 10 segundos, su precio era de 24.000 euros y solamente se fabricaron 10.000 unidades, en pocas palabras el Delorean dmc-12 fue un fracaso, pero eso no impidió que fuera el coche protagonista en “Regreso al futuro”. El director de las tres películas eligió este coche porque sus puertas se abrían al estilo “alas de gaviota”, eso significa que las puertas se abren de arriba a abajo. Para haceros una idea, al Mercedes-Benz 300sl se le habrían las puertas de la misma manera, y así parece más una nave espacial. Para la película se usaron siete Deloreans: seis reales y una réplica, la cual se usó para las escenas donde el coche volaba, ¡eso significa que el Delorean que se destruyó en la tercera película era un Delorean dmc-12 auténtico! Cuando se estrenó “Regreso al futuro”, la empresa Delorean había quebrado, y cuando el Delorean se hizo mundialmente famoso la empresa Delorean no pudo aprovechar su éxito. El sonido del motor del Delorean de la película no era el del coche original, era el sonido del Porsche 928. Actualmente el Delorean dmc-12 se considera un coche superclásico y yo he visto solamente uno en la vida real.

 

Pontiac Firebird Trans am 1982 (Knight Rider)

Si aún no sabes de qué coche estoy hablando, pues aquí tienes una palabra y una frase: La palabra: KITT, y la frase: el coche fantástico. Un Pontiac Firebird de tercera generación fue el coche que le dio vida a Kitt. Debido a la popularidad de la serie, a General Motors le empezaron a llegar muchos pedidos de Pontiac Firebird, por lo que la compañía no dejó que se mencionara la marca ni el modelo del coche en la serie. Muchas de las funciones de Kitt en aquel momento no existían y tuvieron que hacer algunos trucos para que funcionaran, uno de ellos consistió en ocultar a una persona en el asiento del conductor para que el coche condujera sin conductor. Muchas de estas funciones actualmente sí existen: conducción autónoma, sistema antichoque, asistentes de voz, eco movilidad, superar los 480 km/h etc. Su motor era un v8 de 5.7 litros y podía alcanzar 200 km/h. Kitt significa Knight Industries Two Thousand.

 

Ford f-150 Lightning (“Fast and Furious”)

Sé que sería más interesante hablar sobre otro coche de la franquicia pero como yo quería que hubiese algún pickup… Para la película se usaron tres camionetas. Pero ¿por qué tantas? Ni el director lo sabe. Sólo aparece cuatro veces en pantalla: cuando Paul Walker la aparca en un lugar, cuando transportan las piezas del Toyota Supra, cuando Paul es detenido por la policía y cuando el protagonista aparca la camioneta y sufre un pequeño golpe en el parachoques delantero. La Ford Lightning es una camioneta con un motor V8 que en la versión del 2001 tenía más de 300 cv de fuerza. En el guión original, la camioneta iba a participar en alguna carrera pero al final no lo hizo. Los coches de la primera película de “Fast and Furious” se volvieron muy cotizados, aunque pasó mucho tiempo para que la gente se interesara por estas camionetas. Las tres camionetas no tienen ninguna modificación en el motor, pero sí tenían una estampa de unas letras en las puertas.

 

Lincoln Continental mark III (The Car)

Este coche fue diseñado por el famoso diseñador y personalizador de coches George Barres, famoso por diseñar coches de películas, por ejemplo: el Batmovil de los años 60s, el Ford Super Deluxe de la película “Grease”, etc. Se fabricaron cuatro Lincolns para la película que, lamentablemente, fueron destruidos en la producción. Por suerte se fabricó otro ejemplar y fue vendido a un coleccionista de coches. El automóvil es recordado por su terrorífico claxon que lo hace sonar cada vez que hace daño a su víctima. El Lincoln Continental Mark III se construyó durante los años 1968 y 1971 y se construyeron 80.000 ejemplares. Tenía un motor V8 de 460 pulgadas cúbicas y 7.5 litros. En mi opinión, cuando ves este coche por delante se nota al instante que no tiene muy buenas intenciones… es de una película de terror… y se pasa todo el rato atropellando gente.

 

Plymouth Fury (“Christine”)

A veces pienso que el Plymouth Fury de “Christine” y el Lincoln continental de “The Car” podrían ser buenos amigos; a los dos les gusta lo mismo: atropellar personas. Un Plymouth Fury de 1958 fue el coche elegido para la película “Christine”. Sí, otra película de terror. Del mismo modo que “The Car”, “Christine” no tiene conductor, pero a diferencia del primero, si Christinie se daña se puede reparar sola, lo que hace que sea  más difícil derrotar. Su motor era un v8 de 300 cv y se fabricaron 5300 unidades en el año 58. En las escenas de destrucción en vez de un Fury se usaron varios Plymouth Savoy y Plymouth Belvedere. En diciembre de 2020 el coche se subastó y se estima que su precio podría ser de 400.000 a 500.000 dólares.

 

 Batmobile 2.0 (“Batman”, 1989)

Actualmente hay seis películas de Batman, así que hay 6 batmobiles. De entre estos seis he decidido hablar del 2.0 (1989) porque cuando era pequeño pensaba que solamente existía ese. También porque es el favorito de muchos. Para construirlo usaron el chasis de un Chevrolet Impala y su diseño estaba basado en el Trust 2, el coche más rápido de aquel momento. El Batmobile podía ir de 0 a 100 km/h en 3,7 segundos, su motor era de un avión jet y podía alcanzar los 530 km/h (eso de los 530 km/h parece falso… ¿o puede que no?). Un dato curioso: cuando acabaron de construir el prototipo, se dieron cuenta de que no había puertas, así que improvisaron para que el techo se abriera hacia adelante.

 

 Aston Martin db5 (“James Bond”)

Este es uno de los coches más famosos de James Bond; si has visto alguna de sus películas probablemente lo habrás visto. Se fabricaron 1059 unidades, tenía un motor V6 de 4l y su potencia era de 282 a 325 caballos. La velocidad máxima era de 233 km/h. Se usaron varios Aston Martin para la primera película. Aparecieron también en “Goldfinger”, y en 1997, uno de ellos fue robado. Dos de los Aston Martin estaban equipados con varios gadgets, por ejemplo: los asientos propulsados, ametralladoras, los sistemas de expulsión de aceite y humo traseros, o las cuchillas retráctiles, entre otros. Uno de los dos equipados fue subastado y se vendió por 6.500.000 de dólares.

 

Ford Mustang (“Need for speed”)

A diferencia de los demás coches de need for speed, este no es ninguna réplica (solamente espero que en el momento donde se choca fuera una réplica y no el auténtico). Se dice que el coche fue construido en una colaboración entre Ford, Dreamworks y algunos diseñadores del juego “Need for Speed”. Al coche le pusieron varias entradas de aire, faldones, difusores y unas ruedas de 22 pulgadas y un frontal similar al del Ford Mustang Shelby GT500. Su motor es un V8 5.8 litros supercargado de 550 cv. Hay gente que piensa que este coche es una mezcla de un Mustang GT y un Mustang Shelby, ya que, a pesar que se ve como un Shelby GT500 modificado, no lleva ningún logo del modelo. Cuando se estrenó la película el coche se subastó, y se vendió por 300000 dólares.

 

Chevrolet Camaro (“Transformers”)

El coche fue creado para enseñar al mundo el nuevo Camaro (ahora ya no tan nuevo, es del 2010) y fue presentado en la película “Transformers”. Esto es debido a que el anterior Camaro no les funcionó del todo bien y se había dejado de fabricar, así que Ford aprovechó esta situación para hacer un Mustang con un gran diseño, un motor v8, 4.6l y 315cv, así de esta manera poder vender más que Chevrolet. Su motor era un V8 de 6.2l y una potencia máxima de 426 cv de potencia en la versión control manual, ya que la versión control automática solamente tenía 400 cv.  También tenía suspensión independiente y frenos de la marca Brembo. Luego el Camaro superó al Mustang ya que tenía 111cv más que el Mustang de la época.

 

 Nissan Skyline r34 gtr (“Fast and furious 2”)

Antes de comenzar a hablar sobre el coche, tengo que decir una cosa muy importante: el Nissan Skyline r34 gtr es ilegal en EE.UU ya que no cumple con las leyes ambientales y no pasó las pruebas de choque. Ahora os preguntaréis: ¿cómo pudo participar el coche si es ilegal? La respuesta: algunos importadores modificaban los coches para que así pudieran pasar las pruebas y ser legales. El caso más famoso fue Motorex, una empresa autorizada para importar estos coches. Este coche podría ir de 0 a 100 km/h en 4,7 segundos, tenía un motor de 2,6 litros y 300 cv. Una de las versiones del Nissan Skyline r34 gtr podía ir a 300km/h.

 

Los coches de la carrera final de “Need for speed”

Casi al final de “Need for speed” hay una gran carrera entre un Bugatti Veyron Supersport, un Mclaren P1, un Koenigsegg Agera R, un Spania gta Spano, un Lamborghini Sesto elemento y un Saleen s7. Todos esos coches no eran coches reales sino réplicas, ya que los reales son coches muy caros y exclusivos. Para fabricarlas se hicieron paneles de vidrio para que los sueldan en varias estructuras, para después destruirlos como si fueran coches que no valieran nada. Todas las réplicas tienen un motor V8 de Chevrolet Corvette. Como en muchas películas, usaron el mismo método: cuando el coche no se mueve son coches reales, pero cuando están en movimiento es cuando se usan las réplicas. En mi opinión las réplicas de los coches de esta película no están mal, pero la réplica del Mclaren P1 da la sensación de estar abandonada y llena de polvo. La réplica del Bugatti Veyron tiene las entradas de aire cerradas (2 pequeños errores en las réplicas) y obviamente el Koenigsegg que se destruye al principio también es una réplica. Un dato curioso: para grabar los coches a alta velocidad se utilizó un Ferrari 458 Italia con cámaras de vídeo para grabarlos. 

Ferrari usado para grabar los coches a alta velocidad:

 

espero que os haya gustado el articulo de hoy, proximo articulo: hotwhells inventats basats en cotxes reals.

DESCOBRIM ELS OCELLS
21 de setembre de 2022

Els alumnes de 2n d’ESO comencen un projecte que té com a finalitat conèixer l’entorn on conviuen, sobretot la fauna aèria.

El projecte es du a terme a través d’activitats i treballs en grup, aprenen com funciona l’anellament dels ocells i els processos que es fan per anellar-los, conjuntament també aprenen com és el seu entorn natural i quins animals hi viuen.

El producte final d’aquest projecte tracta d’un pòster científic sobre un ocell que visqui a Cardedeu, cada grup d’alumnes ha d’aprofundir més en l’ocell que ha triat amb els coneixements previs. I, per altra banda, també col·laboren amb el projecte “NIUS” pel qual han de construir una caixa niu seguint les instruccions del projecte, el projecte “NIUS” consisteix a dur el seguiment d’aquestes caixes, quan la visiten els ocells?, quin tipus d’ocell hi va?, la cura d’aquestes caixes, etc.

“Quan coneixem una cosa és més fàcil estimar-la, apreciar-la i cuidar-la”

El breu resum del projecte amb les paraules de la professora Gemma Castelló

La conclusió del projecte ha estat molt positiva, la majoria ja l’haureu realitzat però pels alumnes que encara no l’han fet, està assegurat que us encantarà. 

Introducció al món dels dinosaures
31 de maig de 2022

Fa milions d’anys la Terra era dominada per unes majestuoses i increïbles criatures, els dinosaures. El regnat d’aquests animals s’anomena Mesozoic, i va durar quasi 200 milions d’anys, mentre que els Homo sapiens sapiens (nosaltres), portem a la Terra només uns 250 mil anys. La paraula dinosaure, va ser creada a 1841 per Richard Owen, i significa llangardaix terrible.

 

N’hi ha dues divisions principals de dinosaures, els saurisquis i els ornitisquis. Els saurisquis s’anomenen així donat que tenen el maluc de rèptil, i els ornitisquis tenen el maluc com el d’una au.

 

A dins dels saurisquis, n’hi ha dos grups més: els teròpodes (peu d’ala) i els sauròpodes (peu de rèptil). Tots els teròpodes tenien tres dits als peus i eren majoritàriament carnívors, com per exemple el Tiranosaure Rex (rei llangardaix tirà) o el Velociraptor (lladre veloç), encara que també n’hi havia d’omnívors com el Gallimimus (imitador de gallina). A aquest grup es troben els animals carnívors terrestres més grans de la història de la Terra. Alguns dels sauròpodes són els animals més grans de la història i eren tots herbívors. Tenien un coll i cola molt llargs i un cos extremadament pesat.

 

Als ornitisquis, hi ha més subdivisions: els paquicefalosàurids (tenien al cap una placa d’os i anaven a dues potes), els anquilosàurids (tenien una dura protecció a tot el llom), els ornitòpods (tenien un bec com el d’un ànec), els estegosàurids (tenien fileres de plaques per tot el llom)  i els ceratòpsids (tenien una cresta que els envoltava el coll com a defensa). Tots aquests dinosaures eren herbívors sense excepció, encara que tots comptaven amb diferents característiques.

L’amor ens dona vida
24 de gener de 2022

Avui en dia l’amor és un dels temes predominants entre el públic adolescent. Tothom està ansiós per poder experimentar aquest sentiment i sí que és veritat que pot tenir coses negatives, com hem explicat en l’article “l’amor fa fàstic”, però no tot és dolent, i els que heu tingut un amor sa i estable, ho sabeu molt bé! 

Us portem les 5 C, que son 5 requisits que s’han de tenir indispensablement per tenir una relació perfecta!

Per començar tenim la primera C, que és comunicació. Per tenir una bona relació has de saber comunicar-te amb la teva parella, expressar-li els teus sentiments en cada moment. És molt important complir aquest requisit, ja que sense comunicació, la relació estaria plena de desconfiança i d’incomoditat per la falta de coneixement dels sentiments de l’altre persona.

Seguidament tenim la segona C, que és confiança. Està una mica relacionada amb la primera, ja que la confiança és vital en una relació. Has d’intentar no desconfiar de l’altra persona i demostrar-li que no ho ha de fer amb tu. Així estem segures que tot anirà millor, i que tindreu un amor sa i sense barreres.

Anem a per la tercera C, que és connexió. Aquest requisit, el notaràs només conèixer a la teva parella. Notaràs un sentiment d’unió entre vosaltres i una fluïdesa que sorgirà sola. Si per el contrari, no notes connexió amb la teva parella, em sap greu dir-te, que no és l’indicat/da.

També és molt important la quarta C, és carinyo. Has de saber demostrar a la teva parella que l’estimes, no només amb paraules, sinó amb gestos. Dona-li dedicació i fes-la sentir estimada, així la relació estarà plena d’amor i la teva parella es sentirà millor que mai.

Per últim tenim la cinquena C, compatibilitat. Has d’intentar tenir compatibilitat en tots els aspectes, és a dir, tenir alguna cosa en comú per gaudir de plans junts i també mentalment intentar pensar igual per evitar possibles discussions. 

I fins aquí el nostre article d’amor, repassa-ho juntament amb la teva parella per veure si teniu una relació sana que compleixi tots els requisits adients!

 

#canaldereporters 

LA NOSTRA MERDA
19 de gener de 2022

Los residuos siguen siendo un problema creciente. Contribuye al cambio climático y la contaminación del aire. También afecta a muchos ecosistemas y especies. Puede haber muchos tipos de contaminación a causa de los desechos. Uno es a través del suelo. Los desechos pueden filtrar sustancias químicas peligrosas al suelo y de allí a nuestra comida.

Otra forma es a través de la contaminación del aire, la mayoría de nuestros desechos se envían a los vertederos. Luego se quemam, esto libera sustancias tóxicas al aire como dioxinas venenosas. La contaminación de los océanos también es muy dañina. Se estima que 13 millones de toneladas de plástico terminan en los océanos del mundo cada año.  Es importante ser consciente del daño que esto tiene y corregir la forma en que tratamos los residuos. Tenemos que reducirlos y evitar que acaben en la naturaleza. 

Para poner fin a este ciclo, debemos encontrar formas de reducir nuestros desechos. Por ejemplo:

 • Elige productos con un embalaje mínimo
 • Compra envases reutilizables. 
 • Invierte en artículos reutilizables.
 • Deja de comprar botellas de agua de plástico.
 • Empiece a compostar.
 • Reutilizar materiales.

En nuestro instituto estamos preocupados por este tema y se ha iniciado una campaña con la finalidad de concienciar con el hastag #lanostramerda. Se ha colocado un collage de desechos en la entrada del centro. Tiene muchos tipos de productos que contribuyen a la contaminación, desde botellas de plástico, bolsas, hasta paraguas.  Estos son productos que usamos todos los días. Es posible que no seamos conscientes de lo malo que son realmente estos productos. Creo que el collage es muy significativo porque nos muestra la cantidad de desechos que producimos. Esto hace que seamos más conscientes de ello y nos influye a cambiar nuestros caminos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#canaldereporters 

Preguntes i dubtes dels adolescents
29 de novembre de 2021
Porto més d'1 mes darrere del meu crush, va a la mateixa classe que jo però em fa vergonya acostar-m'hi per por a que em rebutgi, que faig?
Resposta: 
Hola, com a consellera i ajudant que sóc el que hauries de fer seria intentar a poc a poc acostar-te sense por, si et rebutja no perdis la fe. Parla-li com si fos un amic més i quan et sentis més còmoda amb ell t'hauries d'obrir.
Gràcies per donar i fer pública la teva inquietud.
Respostes als vostres dubtes pt 2.
29 de novembre de 2021
Tinc por a les altures i a la foscor

RESPOSTA: Podries anar a un terapeuta per parlar sobre la teva por, ells t’ajudaran a controlar les teves emocions. El meu consell sobre la por a les altures seria que cada dia et posessis un límit, és a dir, cada dia anar pujant a una plataforma elevada. D’aquesta manera en anar cada dia pujant d’alçada crec que podries treure’t la por, obviament no treure’t una por a alçades extremes però sí a una altura normal, sé que és difícil però amb paciència i temps ho aconseguiràs!

Per treure’t la por a la foscor hi ha diverses llums de tota mena d’intensitats per il·luminar-te amb la seva llum i no utilitzar la d’altres llocs.
Aquests llums se solen utilitzar per als nens petits per poder dormir, però no deixis que això et faci sentir menor.

Moltes gràcies per fer pública la teva por.

Sort!

Respostes als vostres dubtes pt. 1
22 de novembre de 2021

Que hago si todos los amigos que tengo piensan que somos mejores amigos, pero yo sé que me iré a vivir a la otra punta de España y los olvidaré en menos de dos días, y que no los considero amigos porque son muy ridículos, igual que todo dios aquí, es que es impresionante. No saben hablar de cosas interesantes siempre tiene hablan de mi amiga me robó el novio o mierdas así. Y da asco porque también se creen guays por fumar un piti y dan un CRINGE que flipas. En conclusión no los considero amigos y son unos ridículos que me dan cringe.

RESPUESTA:

Lo mejor es decirles todo lo que piensas ya que si te vas probablemente no los vuelvas a ver, en estas edades es normal solo comunicarse de esta forma, ya que es lo más común y lo mas interesante que l@s niñ@s encuentran para no aburrirse.

Aunque debes saber que no todas las personas son iguales, por lo tanto no todos los grupos hablan de lo mismo, a parte tú eres el/la que eliges con qué grupo de personas juntarte. Si no te gusta tu grupo seguramente hay alguien de tu edad que tienen las mismas aficiones.

Por eso siempre se dice que a veces va bien cambiar de aires.

Este es mi consejo, ¡Espero haberte ayudado!

Gracias

Preguntes i dubtes dels adolescents
26 d'octubre de 2021

No sento suport en el meu grup d’amics perquè suen de la meva cara. Quan els explico un problema passen de mi i ni en parlen. 

Sagitari 16

Resposta: Si no sents suport en el teu grup d’amics, hauries de parlar amb ells, un cop parlis amb ells i sentis que encara no et donen suport i no et donen importància, amb tot l’afecte possible hauries d’allunyar-te d’ells. Podries mantenir una relació cordial, però si realment fossin els teus amics, et recolzarien i estarien amb tu en tot moment.

Moltes gràcies per donar i fer pública la teva inquietud.

WOMAN – Pel·lícula / Documental
5 de març de 2021

TRAILER WOMAN

Avui, dia 5 de Març, s’ha estrenat a tots els cinemes el nou documental “Woman”, pel·lícula dirigida per Anastasia Mikova i Yan Arthus-Bertran. 

Per poder realitzar aquesta pel·lícula/documental s’han entrevistat a més de 2.000 dones. 

Aquest documental és el reflex de la societat actual, on les dones pateixen una sèrie de desigualtats i dificultats, però també és un crit a l’empoderament femení. Aquest projecte aborda temes com la maternitat, l’educació, el matrimoni, la independència econòmica, la menstruació o la sexualitat.

Vol donar un missatge d’amor i esperança per a totes les dones del món i pretén entendre la seva vida i el progrés que hem fet, però, també, ensenyar tot el que encara queda per fer.

 

Direcció Anastasia Mikova y Yann Arthus-Bertrand

Any: Francia, 2019.

Repart: Documental

Producció: Jean-Yves Robin y Yann Arthus-Bertrand

Distribució: Adso Films.

Estreno: 5 de marzo de 2021.

La placa d’arduino
18 de febrer de 2021

La placa d’arduino

Arduino és una placa electrònica de software i hardware lliure.al que tothom té acces. És  flexible i fàcil d’utilitzar pels creadors i desenvolupadors diferents prototips electrónica. Bàsicament el que permet aquesta placa és conectar dolts diferents sensors, motor etc, que més tard es poden utilitzar per fer moltes possibilitats amb una mica d’imaginació i una sola placa. Es va començar a crear l’any 2005 a l’Institut de Disseny Interactiu d’Ivrea (Itàlia). Arduino es va crear per la necessitat de tenir un dispositiu per utilitzar en aules que sigui de baix cost. La idea original va ser fabricar una placa per a un ús de les escoles.

El hardware lliure és quan els dispositius o objectes són d’accés públic. Això significa que qualsevol persona pot accedir-hi. Vol dir que Arduino deixa a les persones l’oportunitat de què qualsevol persona o empresa pugui tenir o crear les seves pròpies plaques, poden tenir diferents tasques, però basades en la mateixa placa. En canvi, el software lliure, és què els programes informàtics amb els quals funciona la placa d’Arduino siguin accessibles i comprensibles per qualsevol persona que vulgui integrar-se o començar  en la informàtica.

L’Arduino és una placa controlada per un microcontrolador, aquest microcontrolador són circuits gravats a la placa on pots donar diferents instruccions. Aquestes instruccions et permeten crear programes que et deixen interactuar amb la placa d’Arduino.

 

Arduino és tot un món creat per a makers que poc a poc han anat adonant-se de les seves necessitats. 

 

A partir d’aquests problemes s’han desenvolupat diferents models per poder crear diferents muntatges i projectes com pot ser: la placa Arduino Uno, l’Arduino Nano, la Mega, la Yun, l’Arduino adaptar, la Micro …

Cada una d’aquests plaques té diferents característiques, que et permeten més llibertat per desenvolupar alguns projectes, però totes tenen peces molt similars.

La placa més comuna és la Uno, ja que té una mida mitjana i un nombre de pins adequats per poder treballar còmodament.

Totes les plaques es componen principalment de 13 elements incorporats en una base feta d’un material no conductor, la majoria dels elements són necessaris, començant per l’alimentació de la placa a partir d’una entrada USB o un jac amb un voltatge de 7 o 12 volts. Tot seguit trobem els microcontroladors, encarregats de la comunicació amb la informació donada des de l’ordinador, amb l’ajuda d’un rellotge programable que controla el temps i la velocitat en la qual s’envien els senyals cap als pins, una de les parts més útils, ja que són els que ens permeten connectar sensors i leds a la placa. Hi ha dos tipus de pins, els analògics i els digitals; els digitals senzillament se’ls pot enviar senyals d’on i d’off, en canvi els analògics ens permeten controlar i llegir més valors de 0 i 1, aquests són a la placa on trobem 5 leds incorporats, un d’ells ens marca quan la placa està activa (On). Seguidament trobem dos leds que s’activen quan un programa s’està baixant al microcontrolador i finalment trobem dos leds programables que estan connectats al pin número 13, finalment hi ha un botó de reinici per poder esborrar el programa de la placa i deixar-la buida d’informació.  

La lluna de llop
5 de febrer de 2021

La lluna de llop és la primera lluna plena de l’any que vam poder veure el passat dijous 28 de gener. Hi ha altres denominacions, com per exemple: lluna blava, lluna freda, lluna de gel…

 

Segons la llegenda, algunes tribus d’Estats Units li van posar aquest nom perquè l’aparició d’aquest fenomen feia que tots els llops udolessin, fascinats pel seu aspecte.

La raó científica per la qual udolaven era perquè en aquesta època de l’any, l’hivern, hi ha molts pocs aliments.

 

Tot i que aquests fenomen no es tornarà a repetir fins l’any que ve, pròximament tenim més llunes plenes. La següent serà el dia 26 de febrer.

 

Aquí teniu algunes imatges de la lluna de llop 2021, que no us deixaran indiferents.

Per acabar, gaudiu de totes les llunes plenes encara que no siguin de llop!

Dones Inventores
9 de novembre de 2020

Al llarg de la història sempre hi ha hagut grans inventors, enginyers, físics, químics etc. que queden lligats als grans avenços de la humanitat. Tot i així, la majoria són homes, les dones sempre han tingut un paper més secundari. En aquest article podreu llegir les creacions de  dones que volem que siguin eternament conegudes. 

 

La cafetera

La creació d’aquest invent s’atribueix a Melitta Bentz l’any 1908, una mestressa de casa que amb la necessitat de preparar cafè amb més fluïdesa va inventar el primer model de la cafetera actual. Consistia en un full de paper absorbent, que atrapava els grans de cafè i deixava passar la beguda.

 

El tipex

És gràcies a una dona que, quan ens equivoquem escrivint amb bolígraf, podem corregir amb molta solvència. Va ser Bette Nesmith Graham, una mecanògrafa americana, qui va inventar el líquid corrector. Era aficionada a la pintura, i s’hi va inspirar  per crear el típex, ja que es va fixar en com els artistes corregien els seus errors.

 

Monopoly

Aquest famós joc de taula va ser dissenyat per Elizabeth Magie. Volia demostrar que el capitalisme no era la solució, i va poder ensenyar que donant tot el poder a uns pocs era perjudicial per a la població i l’economia dels països.

 

Llibre electrònic

Aquesta innovació de la lectura va ser creada per l’espanyola Ángela Ruiz. Aquesta dona gallega, preocupada pel pes amb el que havien de carregar els nens per anar cap a l’escola, va dissenyar una enciclopèdia interactiva.

WiFi i GPS

Hedy Lamarr va escriure els primers conceptes sobre WiFi i GPS en plena Segona Guerra Mundial. La teoria que va presentar es coneix com “teoría del espectro ensanchado”. La seva finalitat era poder controlar torpedes a través de la ràdio, però no es va  arribar a utilitzar en aquella guerra. El primer cop que se li va donar ús va ser l’any 1960, també amb intencions bèl·liques.

 

Aquests són només una petita part dels milers d’invents dissenyats per dones que queden en l’oblit, i encara que no siguin g

aire importants formen part de la nostra vida quotidiana.

Per què traiem “fum” al respirar quan fa fred?
19 d'octubre de 2020

Acabem d’arribar a la tardor, i a més a més de portar castanyes, moniatos i carrers plens de fulles, aquesta època de l’any sempre ve acompanyada del fred. I és quan fa fred que al respirar llancem aquell “baf” com si fóssim un drac.

Sento dir-te que no tens cap poder especial en èpoques de fred, ni  enganyaràs a ningú que llegeixi aquest article simulant que fumes. De fet, aquest banc de fum és el vapor d’aigua de dins de la teva boca, que en entrar en contacte amb l’aire fred, es condensa i dona aquest color.

L’aire de la teva boca té una temperatura de 37ºC aproximadament, i està format per una  gran quantitat de vapor d’aigua, gotetes minúscules, que són l’element principal del baf ja que és el que es congela i dona aquell to.

Perquè aquest fenomen es pugui produir, a part d’estar en un ambient fred, ha de ser un ambient sec, per poder donar el contrast necessari. Aquest efecte és el mateix que es produeix quan s’entel·len les ulleres, o quan surt fum d’una tassa de cafè calenta.

Ara que saps la causa d’aquell banc de fum, podràs explicar-li a aquell qui faci la broma de fumar quin és el motiu d’aquest fet.

Down syndrome
11 de maig de 2020
A disease that has thousands of people in the world. I’m talk about her scientifically, I talk about the personality of these people, about experiences, about their suffering in the midst of their lives, etc…

Down syndrome characteristics

The diagnosis is confirmed with a genetic test. The baby will develop similarly to a small baby who does not have Down syndrome, although at a slower rate. For example, for most babies with trisomy, social development is a strength and it doesn’t take long for them to smile and interact with others, while motor progress and language learning is more difficult. 

Children with Down syndrome have the motor development also affected. They are clumsier and less well-balanced  and may appear to be more sluggish (because of low muscle tone). In fact, they don’t walk until 20-22 months, on average, while children in general tend to walk as early as 13 months. 

Sensory development: Because motor development is slower, babies with Down syndrome may experience a delay in their ability to explore their surroundings. On average, it takes about six months to reach out and hold objects, compared to about four months for other babies. In addition, there are also sensory peculiarities, such as the refusal to feel their hands wet or dirty.

Childhood

Many children with Down syndrome study in regular schools or colleges and attend regular classes. Some need special classes in the subjects where they have the most learning problems. Their parents work with the child’s teachers and other professionals to develop a program that will best facilitate the learning process for each individual child. Children with Down syndrome also like to play, do sports and participate in different activities, such as music or dance classes.

Since children with Down syndrome look different, there are some children who pick on them and make fun of them. But kids with Down syndrome have feelings just like anyone else, and when someone messes with them, it hurts their feelings. Kids with Down syndrome want to be accepted and like to have friends. If you know a child with Down syndrome, you can be a big help to him or her by not making fun of them. Instead, shake their hand and give them friendly words of encouragement

Discrimination and Equal Opportunities

People with Down syndrome are not sick. Those with Down syndrome have intellectual disabilities and some particular physical features but that does not define them. Like anyone else, people with Down syndrome can develop in their areas of interest and have a full life. Some people with Down syndrome have more skills for some things and less for others, like anyone else. They just need a little help to get their rights, enshrined in the International Convention on the Rights of Persons with Disabilities, fulfilled.

These people suffer expensive discriminations every day, people think they don’t stand up for themselves and that’s why they are thrown out or directly not taken into jobs which they can do perfectly, even as children they don’t manage to reconcile with their classmates, in many cases they are insulted and not accepted in groups of friends, They are aware of this type of discrimination as any human being, they have a really bad time, there have also been cases like the one we will see below in which a young woman with Down syndrome was discriminated against and kicked out of the club because she had this syndrome, she was not accepted, perhaps because of her physical condition or because they thought it would cause problems in the club, both psychological and physical discrimination.

The Scientific point of view

People with Down syndrome have three chromosomes 21 in their cells instead of the usual two copies. During development, this difference in dose has important consequences for the functioning of the cells and the survival of the embryo. Thus, only about 20% of embryos with trisomies on chromosome 21 progress to a successful birth. The genome of people born with Down syndrome contains a low load of deleterious genetic variants and this means that the negative effects of having an extra chromosome 21 can be compensated for.

Since intellectual disability is the element of the overall phenotype of Down syndrome that is most concerned with its obvious consequences, there is an interest in knowing which genes or other elements on chromosome 21 are responsible for causing it. As we have seen, although the initial cause is in the aneuploidy proper to chromosome 21, this may have repercussions on the activities of other genes that are not on that chromosome. In any case, interest has initially focused on analyzing those genes that are sensitive to gene dose (dose-sensitive), and for this we must use both human genetics.

Personal experiences

Juliana Josefa Leal had one of the worst experiences of her life on February 13. The woman, 49 years old and with Down’s syndrome, went with her sisters to a commercial talk by Medisalud in a hotel in Motilla del Palancar (Cuenca). However, what was intended to be an activity to disconnect, ended up being one of the worst drinks she has ever had to go through and which still brings tears to her eyes every time she remembers it, as her sister, Ascensión Leal, explains to ABC. The discrimination against Juliana began when, once in the room where the talk was to take place, her sister Irene went to get a chair for her. Then, a commercial of the organizing brand suggested to these two sisters to take Juliana outside and attend only the two of them. “I went to the commercial and told him that if that was social discrimination against my sister. She said no, but she made the excuse that they had been presented with cases where they had become aggressive, something like that, when my sister is a docile person, she is calm, and doesn’t give any problems,” explains Ascensión Leal.

vocabulary:

Disease: A disorder of structure or function in a human, animal, or plant, especially one that produces specific symptoms or that affects a specific location and is not simply a direct result of physical injury.

Develop: Grow or cause to grow and become more mature, advanced, or elaborate.

Trisomy: A condition in which an extra copy of a chromosome is present in the cell nuclei, causing developmental abnormalities.

Strength: The quality or state of being physically strong.

Surroundings: The things and conditions around a person or thing.

Messes: A situation that is confused and full of problems.

Instead: As an alternative or substitute.

Encouragement: The action of giving someone support, confidence, or hope.

Sick: Affected by physical or mental illness.

Enshrined: Place (a revered or precious object) in an appropriate receptacle.

Themselves: Used as the object of a verb or preposition to refer to a group of people or things previously.

Deleterious genetic variants: Population genetic studies suggest that most amino-acid changing mutations are deleterious. Such mutations are of tremendous interest in human population genetics as they are important for the evolutionary process and may contribute risk to common disease.

Overall phenotype:

Overall: Taking everything into account.

Phenotype: Is defined as the physical and psychological characteristics of an organism from both genetics and environment, or a group of organisms having like traits. An example of phenotype is a group of organisms which are all affected in the same ways by nature and nurture.

Aneuploidy: The condition of having an abnormal number of chromosomes in a haploid set.

MARIA GARCIA RODRÍGUEZ 4tD – maria.garciarodriguez@plamarcell.net

 

11 de Març: Circuits intel·ligents
11 de març de 2020

Calendari Científic

2013 Desenvolupen circuits intel·ligents, capaços d’autocurar-se i de tornar ràpidament a un estat completament funcional.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0250745.xml

10 de març: Bàrbara Liskov
10 de març de 2020

Calendari científic

2009 Bàrbara Liskov,

El 10 de març del 2009 Barbara Liskov va ser una de les primeres dones a rebre un doctorat en ciències de la computació, va rebre el Premi Alex Turing pel seu disseny de llenguatges de programació.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Barbara_Liskov

9 març: Annette Ferguson
9 de març de 2020

Calendari Científic

Al 2017 la professora Annette Ferguson guanya el premi Friedrich Wilhelm Bessel pel seu estudi sobre històries de galàxies properes.

https://es.wikipedia.org/wiki/Annette_Ferguson

Tower VS laptop: what are you going to use it for?
6 de març de 2020

Knowing what you will use the computer for, helps you select the right one

The task of choosing a computer is very complex, many people prejudge a computer only by its appearance or its market value, they think that the more expensive is better; but this is usually a marketing strategy that many companies use to win money. That it’s because the immense misinformation of the sector in ordinary people who do not have much information about the choice of a computer.

First of all, we should think about what we need. It is too obvious, but many people make a serious mistake in this step. Lately, many people are buying computers called “gaming“, which are specialized in playing high-performance games, with the latest generation components to improve the experience. This kind of computers are very attractive in plain sight: they usually have LEDs almost everywhere, and other features that make it more modern.

The problem comes when all these aesthetic improvements encourage the customer to buy a computer, simply for their aspect. People sped 2000 euros to buy them, and then they don’t get even 10% of the yield, since they use it to make simple bureaucracy.

Once we are clear about the use we will give to the computer, we must proceed to choose whether it will be a tower or a laptop. This step is very simple: if we need to work with the computer away from home, it will be a laptop.; but if we don’t need to take it away from home, a tower would be perfect.

Then, we must analyze the components that each computer has, to know which one is the best. Those components are, for example, the CPU, the RAM, the HDD, the battery, the cooler, the software and the screen.

CPU

The CPU or processor is like the brain of a computer. It is able to read and interpret the signals sent by the user through the different components and other applications. There are different types, but the most famous and recommended are Intel or AMD.

RAM

RAM is the main memory and is what programs have available to handle. It stores data for the programs with which they work at all times. If the memory is small, there will be many limitations in the amount of data and programs that you can use at the same time. If we use a basic use, with 4 GB is enough, but if it is more demanding with 8GB will be better.

HDD

A hard disk is one of the most essential components of a computer, it is where all the information on our computer is stored. For a basic use, about 5400 RPM will be sufficient. If you use your computer to save many videos or movies or heavy files, more storage capacity or an external hard drive is recommended.

Battery

It is important to choose a computer that has a battery with a good autonomy for several hours.

Cooler

It is one of the most important elements: it fulfills the task of maintaining a normal operating temperature of the computer. Without them, the heat will spread and the computer will overheat, damaging its operation , making it worse and slower. The most prominent brands are Noctua, Corsair, Arctic.

Software

The software is a set of programs, instructions and computer rules that allow you to execute different tasks on a computer. The most famous are Mac or Windows, and both are just as recommended.

The screen

If we choose a tower, we must buy a monitor or a television with HDMI input, in order to project. The most recommended measures are usually 24 inches or 27 inches. For a laptop we must choose one that has measures similar to the previous ones.

5 Març: Lynn Marguli
5 de març de 2020

Calendari Cientifíc

Avui 5 de Març Neix Lynn Margulis al 1938, la biòloga autora de la teoria que descriu l’origen de les cèl·lules eucariotes (amb nucli) a partir de les cèl·lules procariotes (sense nucli).

https://www.uv.es/uvweb/biologiques/es/novedades/lynn-margulis-vida-dedicada-evolucion-1285923198745/Novetat.html?id=1286105340185

4 Març: Muriel Robertson
4 de març de 2020

Calendari Científic

Avui 4 de Març fa 84 anys que Muriel Robertson es va convertir en una de les primeres escollides per al Comitè d’Investigació Mèdica Tropical pels seus estudis sobre el paràsit de la malaltia de la son.

http://superwomenofscience.co.uk/scientists/muriel-robertson/

19 febrer: Nicolau Copèrnic
19 de febrer de 2020

Calendari Científic

19 de Febrer neix Nicolau Copèrnic fa 547 anys al 1473 l’astrònom que va proposar una teoria en la qual la Terra i els altres planetes giren al voltant del Sol.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0019686.xml

The black holes mystery
17 de febrer de 2020

Black holes have always been a mistery to all of us. What would happen if our Earth is attracted by one of them?

NASA defines black holes as a region in space where the force of gravity is so strong that nothing, not even light, can escape. There are some theories that explain black holes are invisible: as light cannot escape the gravity of the black hole, they are not visible to the eyes. However, astronomers have developed a series of machines capable of detecting them. NASA explains that they can see stars and material that are very close to black holes.

Three types of black holes

There are different sizes of black holes. The most common are stellar black holes: they are of a medium size, and its average size equals 20 times larger than the sun. Then, there are the tiny ones, which have the same mass as a large mountain, that are called primordial black holes. Finally, there are the largest, the supermassive black holes, with a million times the mass of our own Sun. Supermassive black holes are formed when the center of the galaxy of a very massive star collapses into itself, which also causes a supernova. Scientists believe that supermassive black holes form at the same time as the galaxy that houses them. 

There’s a black hole in every large galaxy

One of the most surprising hypothesis that have been performed is that, at the center of every large galaxy, there is a supermassive black hole. In fact, our own Milky Way has a large black hole in the center. Is located 26,000 light-years from the Solar System, in a region called Sagittarius A, and its mass is equal to 4 million suns.

Nowadays, one of the most important questions is: can a black hole destroy the Earth? The truth is that there is no danger to our planet, as there is a hole in our galaxy. NASA clarifies that if one day the Sun would be replaced by a black hole, the earth would not be swallowed; in fact, it would continue on its orbit as usual.

Anyway, we are always guided by simple hypothesis: no matter how many images there are, or how much has NASA investigated. We do not know what the black hole can do or cause.

Mar Comas
mar.comas@plamarcell.net

Givaudan, a tour around the offices in Sant Celoni
14 de febrer de 2020

On February 4th 2020, the elective subjects students, Culture Maker, Stem world and Technology visited one of the Givaudan company factories

Last week INS Pla Marcell  4th ESO students, attending science and technology subjects, visited Givaudan, a top company in fragrances and flavours area. The visit was guided by the production manager, who explained the company projects and history. Students finally learned how this factory operates, and also how they manage to eliminate the water residues.

Givaudan factory in Sant Celoni

This company mainly deals with fragrances and flavours, and the office located in Sant Celoni, Barcelona, is specialized in producing florhydral. In fact, they produce 260 million tons of florhydral.

The company is responsible of making the products, fragrances and aromas sold by other brands. For example the aromas of the Prada perfume or the Gucci one.

Givaudan factory locations

Marc Garcia marc.garcia@plamarcell.net

How do they work in the Natural Science Museum of Barcelona
14 de febrer de 2020

On a guided tour to the Museum of Natural Sciences headquarters located in Barcelona, the docent showed the students how they worked

Headquarters of Natural Science Museum

4th ESO students identified many species of animals. Vertebrate animals can be identified in different ways, depending on whether the sample to be analyzed is a dissected animal or a skeleton of the animal. If it’s a dissected animal, they can be identified with animal guides; and if they doubt with any species, they can ask for other specimens from other museums. If it’s a skeleton, they can be identified with guides, according to how the bones are shaped. Skull or teeth are able to get to know what specie it is.

Biologists working on scientific research

Different types of scientists  work in this museum, as biologists or zoologists. A biologist is a scientist in charge of the study of all living beings that inhabit the planet in all its aspects at the genetic, physiological, ecological, paleontological level, etc. Biologists have the mission of developing scientific research on the origin, interactions, distribution, current composition, use and conservation of biological diversity. Zoologists study animals, including their evolution, physiology, reproduction, genetics, behavior and ecology.

They participate in laboratory research and field work. They can use their knowledge in areas such as conservation, agriculture and industry; For example, pharmaceutical products.

Ian Gallego

ian.gallego@plamarcell.net

Should cannabis be illegal?
5 de febrer de 2020
There are between 50,000 and 100,000 marijuana users for therapeutic use in Spain. Should cannabis be illegal for all the circumstances?

Although cannabis use in Spain is legally prohibited and punishable, it is “allowed” by the authorities in some cases. Therapeutic marijuana in Spain is just as punished as that used for recreational purposes.

All these patients are at risk of being fined (about 600 euros per possession), and, although it is true that faced with the possibility of a penalty for possession of marijuana, by submitting an official medical document (certifying its for therapeutic use), we can get rid of the conviction.

Why cannabis is prescribed by doctors?

Some small studies show that marijuana might relieve symptoms in people who have different diseases, as multiple sclerosis, inflammatory bowel disease, epilepsy, anxiety, mood disorders, schizophrenia, psychosis, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), personality disorders.

In some of those cases, medical marijuana can be used to relieve pain, including different types of chronic pain, as nerve damage; control nausea and vomiting, for example, in chemotherapy; and make a person feel like eating, as in HIV/AIDS cases.

Cannabis can not only be smoked, in case you are a sick person and you have never smoked, you can also vaporize it, eat it or consume it as a liquid extract.

Cannabis can also be vaporized

Cannabis changes our brains

Smoking cannabis can alter brain structure and function. Numerous studies have shown that its consumption has neurotoxic effects on the brain, especially in teenagers. These brain changes are mainly related to cognitive deficiencies and an increased risk of developing psychiatric problems, which are associated with chronic use of the drug. Anyone who smokes cannabis will see their brain cells function altered. What is more variable among individuals is the magnitude of these changes, and their connection with negative effects.

Psychotic outbreaks are commons in cannabis users. Smoking marijuana cigarettes can cause mental problems such as anxiety, depression, psychotic outbreaks and even suicidal tendencies.

Psychoses alter the way in which reality is perceived and can include hallucinations and delusions to the point that those who suffer from them can become paranoid and consider themselves in danger.

Having a rare, disorganized behavior and manifesting a strange, crazy and incongruous ideas are symptoms of a psychotic outbreak. The patient thinks of them, but does not transmit them, except at specific times and with close friends.

Having a rare and disorganized behavior is a symptom of a psychotic outbreak

Vocabulary:

sick What are the ways to use cannabis for sick people physically or mentally ill; not well or healthy:
Although Although cannabis use in Spain is legally prohibited and punishable despite the fact that:She walked home by herself, although she knew that it was dangerous.
punished  Therapeutic marijuana in Spain is just as punished as that used for recreational purposes. to cause someone who has done something wrong or committed a crime to suffer, by hurting them, forcing them to pay money, sending them to prison
being All these patients are at risk of being fined (about 600 euros per possession) a person or thing that exists:A nuclear war would kill millions of living beings.
prima cripple prima cripple the need to normalize the situation for marijuana users so that they are not considered to be offenders for taking their treatment.  Prima:difficult to please and demanding to be treated in a special wayCripple: a person who cannot use their arms or legs in a normal way
Relieve pain Relieve pain. This includes different types of chronic pain, including pain from nerve damage. Relieve: to make an unpleasant feeling, such as pain or worry, less strongPain: a feeling of physical suffering caused by injury or illness
bowel disease Inflammatory bowel disease Bowel: the long tube that carries solid waste from the stomach out of the bodyDisease:  illness of people, animals, plants, etc., caused by infection or a failure of health rather than by an accident
such Smoking marijuana cigarettes can cause mental problems such as anxiety used before a noun or noun phrase to add emphasis
behavior Disorganized behavior, rare, different from usual. Many times pointless and even extravagant. a particular way of acting:Many people complained about the behavior of some of the fans, who were loud and threatening to those around them.
Instead Instead of relaxing him and producing a calming effect in place of someone or something else
lack  – strange ideas, lack of self-awareness –  the fact that something is not available or that there is not enough of it
self-awareness  – strange ideas, lack of self-awareness –  knowledge that something exists, or understanding of a situation or subject at the present time based on information or experience
browsing  He was browsing a lot of ideas and felt like he was watching himself to look through a book or magazine without reading everything, or to walk around a shop looking at several things without intending to buy any of them
frantically He wrote frantically, trying to capture all his thoughts on paper done in a hurried way and in a state of excitement or confusion

If you want more information here you have some links:

https://tuvaporizador.com/marihuana-legal-en-espana/

http://www.ideaspaz.org/especiales/marihuana-medicinal/
https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000899.htm
https://www.infobae.com/2008/05/13/379842-la-marihuana-causa-brotes-psicoticos-depresion-y-tendencia-al-suicidio/
https://www.muyinteresante.es/revista-muy/noticias-muy/articulo/asi-afecta-el-cannabis-a-tu-cerebro-761401871734

Maria Garcia Rodriguez 4tD

How legal drugs are manufactured
5 de febrer de 2020

Legal drugs are used as a remedy for lots of diseases, but nobody knows how they are produced. If you have ever asked yourself about this, you will find the answers in article

So, there are five steps to produce a medicine. In this article we are going to explain the steps in order and we are going to talk about them. Let’s start from the first point.

Discovery and develop

We do analysis of diseases. We study the mechanism of that disease: how it works and how affects our bodies. After that, we do several tests and when all is finished, we identificate chemical substances that are believed to have possibilities to be developed like futures effective medications.

Preclinical investigation

Before doing tests on human, the investigators should check that the compound is safe for people to consume. For that, scientists carry out studies in the laboratories using different techniques, such as: in vitro (a process of fertilisation where an egg is combined with sperm outside the body); in vivo (in which the effects of various biological entities are tested on whole, living organisms or cells); and the study of pharmacology and toxicity (the capacity of some substance that can produce harmful effects in the living being).

The preclinical investigation should contribute specific information of possible doses that can be administered and the levels of toxicity. After that, investigators evaluate if the farmac can be tested on human people.

Clinical investigation

It refers to studies or clinical trials that are realized on humans for test how the farmac interacts in human body. Before the beginning of that phase, the investigators need to deliver the IND document (Investigational New Drug) to regulatory agents (FDA in U.S.A., EMA in Europe, and AEMPS in Spain). In IND there are exposed the results of preclinical investigation and the protocol of the clinical trial in humans that is desired to be carried out.

The clinical trials are realized for phases that go from little to big scale:

 • First phase: The experimental compound is administered in a little group of patients and voluntaries for evaluate the security of the tractament, determinate the necessary dose and identificate the secondary effects.
 • Second phase: In this phase, the experimental tractament its administered to a biggest group of people, to size its effectiveness and value in depth it security.
 • Third phase: The farmac its administered to big groups of patients for confirm the efficacy of that compound, see the secondary effects and compare it with others treatments used for that disease.
 • Fourth phase: clinical trials that are realized after a farmac has been approved. The objective of this trials is to give additional information about the tractament, the risk, the benefits, etc…

Register and authorization of the authorities

Once the investigators have the results and the analysis of the clinical trials, proceed to send the NDA (National Defence Academy Examination) to the corresponding regulatory authorities. The NDA has all the information about the medicament, where it demonstrates its safety and effectiveness in the studied population. If the authorities approve the security, efficiency and quality of the new tractament, authorization is granted to market it.

Launch and security monitoring

Once commercialized the product, it can realize new clinical trials, like the 4th phase, to determinate it effectivity for other indications, reformulate the medicament to get better or to keep collecting information about adverse effects.

Vocabulary

Develop: To bring out the possibilities

Diseases: A disordered or incorrectly functioning organ, part, structure, or system of the body

Harmful: Causing or capable of causing harm

Trials: The examination of the facts

Desired: Yearned or wished for

Depth: Intensity, as of colour

Launch: Be put on the market

Monitoring: Observing, listening

Webpage

https://www.tucuentasmucho.com/investigacion/desarrollo-medicamentos2/

Macarena Sierra

Steroids?
24 de gener de 2020

Some steroids are considered a dietary supplement, while others are harmful and illegal

Steroids are the same or similar to certain hormones in the human body. The body produces steroids naturally to facilitate some functions such as promoting muscle growth and development. Consuming steroids are totally illegal, since they are considered drugs, for the simple fact that they have a very prejudicial effect on the person’s health who consumes them.

Normally these substances are related to people in the gym environment, especially with famous bodybuilders . The vast majority are used to increase muscle mass, strength, weight loss or improve sports performance, since you can achieve long-term goals in a short time, or directly achieve goals, such as a certain level of muscle mass , force… impossible in a natural way, that is, without the use of steroids.

Types of steroids

Before starting with the most famous types of steroids, we must emphasize that steroids come in various forms, pills, creams, patches, injections or drops that are put under the tongue, among others parts of the human being. 

We will give some examples of the most famous steroids or more used, briefly explained, we will not enter into questions of dosage, possible side effects or where to buy.

Testosterone:

It occurs naturally in the body and it is very effective in causing muscle gain. Doctors recommend it for people who cannot produce enough testosterone naturally. Testosterone is the most used steroid, but there are many types like testosterone enanthate, testosterone cypionate etc. basically they have the same effect except for unusual cases.

Anadrol:

During a six-week cycle, users should expect impressive muscle gain results. It is so effective that the medical community uses it in patients with muscular atrophy. They are given a dose of Anadrol to help them recover quickly.

Deca-Durabolin:

It is the second most popular steroid after testosterone. It has a positive effect on the body for muscle relaxation: this allows greater recovery between high intensity workouts. In addition, athletes who have joint problems experience relief with low doses of this drug.

Sustanon:

It provides all the positive effects that testosterone has and even more. The combination of four different types of testosterone helps to achieve all the positive benefits; better muscle accumulation, muscle development and faster recovery time.

Clenbuterol:

It basically helps you to lose weight pretty quickly. Reduces fat and unwanted weight considerably and quickly.

Primobolan:

It helps to define muscle tone, and at the same time, it helps the body to lose water and excess of fat stored in the body.

There are many types of steroids, some more harmful than others

Secondary effects

The secondary effects we find of consuming steroids are immensely dangerous. Before explaining some of them, it should be emphasized that each person is affected differently. That is, one of these secondary effects may affect one without severity, or some others may affect other seriously, depending on the genetics of the individual.

Effects with lower severity level

Among the minor or superficial effects is acne. When your body detects that the substances you are taking are toxic, it reacts by expelling them with pimples and blackheads. Another way could be excess sweat, also to release those toxins.

We can also find a greater body odor. This effect is usually quite common in almost all men, since the testosterone hormone is added, and depending on the default levels of this hormone in the person, it may be more noticeable or less.

Finally, we have insomnia, for some it is a more superficial effect and for others not. This effect is suffered by a minimum group of people, it is not very common.

Effects with a higher level of severity

This section contains the effects with the greatest risk to mental-emotional and physical health. One of them with less danger to health would be the possibility of hair loss. If you have a family history of hair loss, you probably have a very high chance of suffering this effect.

Among the most dangerous effects for mental and emotional health is the change of mood. Taking so many substances, you are adding to your body many unnecessary hormones, which causes sudden mood variations. Many testimonials ensure that in the morning you can be at a normal emotional level, and after a few hours, for no apparent reason, you can enter a state of bad mood and depression.

The worst secondary effects, which are directly related to health are: potentiate prostate cancer; growth of the clitoris; reduction of sperm quality and testicular atrophy; altered cholesterol; tumors; diverse heart diseases; thick blood; clots or strokes; thyroid alteration.

Protein shakes are considered sport supplement

Differences between sport supplement and steroids

Many people, especially outside the gym world, are very uninformed about sports supplementation. This group of people has the belief that everything they consume to improve performance or physically are steroids, but it is not true. Sport supplementation, as the name suggests, serves to supplement some substances in your diet, which with food you cannot get, and your body generates them insufficiently. Now we will explain some examples of supplementation.

Protein shakes:

These famous shakes, so criticized by some people, that ensure that your kidney can explode if you consume them, is really a supplement in your diet, and just as healthy as a beefsteak.

Protein shakes are one of the most used sports supplements. Its function is to obtain an abundant amount of protein quickly. This supplement is not necessary, it only serves to reach the daily protein requirement, but for people who train in the gym or high intensity workouts a greater amount of protein is necessary, and it is quite difficult to reach this figure in a normal diet. Sedentary people should consume about 0.8 grams per kilo of body weight.

While a person who does sports needs 1.5 or 2 grams of protein per kilo of body weight. For example, a person weighing 80 kg, should take 140-160 grams of protein daily. By drinking a protein shake you can get 25 grams quickly and efficiently, with less kcal, fat, carbohydrates, sugars …

Creatina:

Creatine is one of the sports supplements with more studies that support its effectiveness. It is used to improve physical performance, achieve greater quality of muscle fibers, greater resistance and achieve extra strength. This supplement can not only be used for people who practice high intensity sports, but there are also various scientific tests that prove it is effective in sedentary people.

Apart from being used in the field of sport, sick or elderly people are also prescribed, for example, to treat the syndromes that affect the brain, aging, bone density, chronic obstructive disease, heart failure, diabetes, heart disease, Huntington, Parkinson’s disease, diseases that affect the muscular and nervous system, multiple sclerosis, muscle atrophy, brain trauma, Rett syndrome, schizophrenia, muscle breakdown in the spinal cord among many others.

The use of creatine is allowed by the International Olympic Committee, the National Association of Collegiate Athletics (NCAA) and by professional sports. The NCAA has no plans to ban creatine unless medical evidence proves it is harmful.

Glutamine:

Glutamine has many fewer studies that claim that it has some effectiveness, although it is also very famous in sports supplementation. In technical matters, glutamine is a non-essential amino acid. Of the 20 amino acids that are part of the protein this is one. Our body generates it by itself, but a rather insufficient amount, so its consumption is recommended. It has benefits for muscle tissue, helps improve protein synthesis and reduces muscle destruction, helping the recovery, increase and strength of the muscle mass

Bcca:

Branched chain amino acids, or also called BCCA, is one of the most used sports examples and with more studies that support their evidence. These symbols are three specifically Isoleucine, Valine and Leucine. The three amino acids are essential and are the amino acids that our body cannot synthesize by itself and that is why we must ingest it in our diets.

The muscle needs 20 amino acids for its growth, it is important that it separates that BCCA form a third of the amino acids of muscle tissue, so if your goal is to increase your muscle mass, BCCA are important for your evolution.

You decide

In conclusion, now that we have explained some examples of sports supplements, you can see all these substances are proven by a large number of studies where they are considered, which are not harmful to health, a difference from steroids.

Actually, these supplements can only help you in a very small percentage, but you have the possibility of improvement if you consume them. While steroids have more range of improvement, that is, more possibility of implementing various sports factors, but they are harmful to health, so they are considered drugs and illegal.

Vocabulary:

Growth: Crecimiento                                     Sudden: Repentino  Bodybuilders: Culturistas                               Ensure:Asegurar Vast: Grande                                                      Liver:Hígado Strength: Fuerza                                              Kidney:Riñón Weight: Peso                  Diseases: Enfermedad      Emphasize: Enfatizar, recalcar…                 Thick:Espeso  Tongue: Lengua                                              Clots:Coágulo  Among: Entre                                                 Strokes:Derrame cerebral Briefly: Brevemente                                    Worst:Peor Dosage: Dosis                                                 Remain:Permanecer  Cannot: No poder                                          Amount: Cantidad   Enough: Suficiente, bastante…                  Elderly: Ancianos Atrophy:Atrofia, deterioro…                     Cord: Cuerda                       Relief:Alivio                                                  Unless: A menos que Unwanted:Indeseado perjudicial….        Harmful: Dañino, Countless:Inumerables                             Fewer: Menos   Each: Cada                                                   Although: Aunque Output: Producción                                          Matters: Técnicos                  Pimples: Grano, espinilla…                 Amino acid: Aminoácidos                           Symptom:Sintoma                                     Tissue:Tejido Suffered: Sufrir                                          Branched: Ramificado

Carlos Membrive

Medical X-rays
15 de gener de 2020

X-rays are useful to find any disease inside the human body. Moreover it helps in breast cancer detection

Have you ever wondered what Medical X-rays are? Well, today we’re going to talk about it.

X-rays are an electromagnetic radiation format, you could compare with visible light, but X-rays have a higher energy and that means they can pass through various objects, including the human body. This fabulous invention is used to produce images of tissues and our internal body structure.

There are several types of detectors to produce digital images: one of the most common is photographic film. These images are called X-rays.

How he gets an X-ray? Well, it’s simple, the patient gets it in a way that the part that has to be looked at is between a source and an X-ray detector. Once the machine turns on, X-rays are placed on the affected part and examine it to find the damage, depending on the tissues and the atomic number of the examined area there are different types of images. For example, structures like bones contain calcium, which has a higher atomic number than other tissues. Because of this property, the bones quickly absorb the X-rays and thus produce a great opposition in the X-ray detector. As a result, the bony form appears whiter than other tissues against the black background of the x-ray.

It must also be said that X-rays travel more fluidly through less dense tissues, such as fat and muscle, as well as through the lungs. These examples are shown in shades of grey (fat and soft tissues), white (bones) and black (lungs) on an X-ray. X-rays are used to look at bone fractures, besides the fact that they can also be used to see if you have pneumonia.

They can also detect breast cancer, and be used to treat cancer. This therapy is called Therapeutic, and it is used to destroy tumors and cancer cells so that they do not harm your DNA. It is based on high doses of radiation to kill cancer cells and contract tumors.

Vocabulary:

 • Electromagnetic radiation ( Radiació electromagnètica )
 • Tissues ( Teixits )
 • Photographic film ( Pel·licula fotogràfica )
 • Bones ( Ossos )
 • Atomic number ( Nombre atòmic )
 • Breast ( Pit o mama )

If you want to know more about Medical X-rays, you can check the webgraphy below:

https://www.nibib.nih.gov/espanol/temas-cientificos/rayos-x#pid-2026

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy

Written by: Mar Comas mar.comas@plamarcell.net

Arquimedes, pioner matemàtic
13 de gener de 2020

Anar amb vaixell, mesurar les superfícies de circumferències, aixecar cossos pesants… Són coses que podem fer ocasionalment o fins i tot, quotidianament. Fa més de 2000 anys, aquestes coses encara no es podien fer, la ciència no havia avançat prou com per poder realitzar certes accions.

L’any 287 abans de Crist, a l’antiga Siracusa (Sicília dominada per l’antiga Grècia) va néixer una persona que tindria un paper molt important en la història de la humanitat i en l’evolució de la ciència. Va ser per ell que podem realitzar totes les accions que s’han citat anteriorment. Però en aquell moment, els pares d’Arquimedes de Siracusa encara no sabien res d’això.

Arquimedes no va ser l’únic científic de la seva família, el seu pare era astrònom i probablement va ser qui el va guiar pel camí de les ciències. Arquimedes estava familiaritzat amb les matemàtiques i el món científic des de la infantesa. Al llarg de la seva vida va fer molts descobriments, de fet va morir mentre en feia un. Suposem que estava analitzant un dibuix que havia fet on hi apareixien cercles, intentava calcular les superfícies amb una tècnica de fer una construcció poligonal de 98 vèrtexs i arestes. Mentre els estava analitzant, va entrar un soldat del qual desconeixem la seva identitat, li va manar que sortís de casa en nom del seu general, però ell no li va fer cas. Les seves últimes paraules abans que el soldat desenfundés la seva espasa i l’assassinés van ser “no toquis els meus cercles”. Sobre la seva mort hi ha diverses hipòtesis, però aquesta és la més coneguda i d’alguna manera, acceptada. L’únic que sabem del cert és que va ser víctima d’un homicidi i que la ciència era tan important per a ell que no només li va dedicar la vida, sinó que va morir per ella.

Els descobriments i invents més rellevants d’Arquimedes serien:

El cargol d’Arquimedes. Aquest invent es va utilitzar molt durant l’antiguitat, sobretot a l’antic Egipte. La funció d’aquest era transportar l’aigua on hi havia pendents: era una renovació de l’aqüeducte romà. Era un cilindre amb forma de cargol que girava en una concreta direcció.

La palanca. La palanca va ser un dels invents més importants de la història de la humanitat, ja que servia per aixecar pesos molt pesats, és a dir, majors del que la majoria dels humans podem aixecar. Consisteix en una barra i un punt de suport. Es coneix la cèlebre frase d’Arquimedes, “doneu-me un punt de suport i mouré el món”.

El polipast. El polipast va ser la primera versió de la grua. El mecanisme i la funció són molt similars: aixecar de forma vertical un material molt pesat. El polipast consistia en diverses corrioles, rodes circulars que servien per fer passar aquestes cordes i un ganxo al final de tot amb el que s’encaixaria amb el cos que s’ha de carregar. Per aixecar aquests pesos, s’hi ha de posar una peça amb la que es pugui fer contrapès. Arquimedes en canvi, quan va sorprendre el rei Heró II aixecant una nau, ho va fer amb una sola mà.

El principi d’Arquimedes. El principi d’Arquimedes és la llei base de la nàutica. Diu que el volum i el pes d’un objecte que es submergeix, és igual a l’aigua que fa que es desplaci. Això ho va descobrir un dia, quan tenia la banyera completament plena i es va submergir. Va veure que el seu volum i pes empenyia l’aigua cap a fora. En aquell moment va sortir corrent pel poble sense roba cridant “Eureka! Eureka!” com un desesperat, que en grec significa “ho he trobat! ho he trobat!”.

Aquesta ha sigut una breu selecció dels seus invents i descobriments però ens dona a entendre la seva importància en la nostra història. Gràcies a ell els humans van arribar a comprendre el que en aquells temps eren qüestions extremadament complexes.

Es celebra la nova edició de ‘Zombie Walk Sitges’
5 de novembre de 2019

Ja fa 51 anys que es celebra el Festival Internacional de Cinema Fantàstic a Sitges. Molta gent d’arreu del món va venir a veure les últimes tecnologies que es van presentar del dia 3 al 13 d’octubre, van fer un munt d’activitats, una d’aquestes va ser el Zombie Walk de Sitges, nosaltres en vam ser protagonistes.

Si t’agrada el món dels zombis, aquest festival és per a tu, ja que podies anar-lo a veure o bé anar a maquillar-te. Aquest festival va oferir maquillatge gratis, però només hi va haver 350 places. Si volies que et maquillessin havies d’anar de 12.00 h a 19.00 h a la platja de Sant Sebastià. Els tiquets perquè et maquillessin es van repartir per ordre numèric a les 12h. 

A les 20:00 h es va donar el tret de sortida a l’Ermita de Sant Sebastià, tothom va començar a desfilar amb les seves disfresses i maquillatges. Hi havia disfresses impressionants i els maquillatges estaven molt encertats.

A part, com cada any, a l’inici del festival, hi ha un artista convidat. L’any passat va ser l’actor de Freddy Krueger. Aquest any el convidat va ser el director i productor nord-americà de terror Charles Band, les seves pel·lícules més famoses són les de la franquícia Puppet Master i la sèrie Subespècies.

Ja veieu que aquest festival val molt la pena, nosaltres repetirem a la propera edició.

El Pla Marcell celebra la Copa Code
31 d'octubre de 2019

El premi va destinat al grup que resol correctament i amb menys temps diferents problemes matemàtics

Fa dues setmanes, el 15 d’octubre, a l’institut Pla Marcell va celebrar la Copa Code, un concurs que també es fa en l’àmbit europeu. Consisteix a resoldre problemes de matemàtiques, sobretot de programació, i no tant com a usuari de l’ordinador sinó per entendre el funcionament bàsic dels programes.

Un dels membres de la comissió que dirigeix la Copa Code, en Carles de Cubas explica que la setmana Code és una setmana que s’organitza en l’àmbit europeu on molts nois i noies d’arreu d’Europa es dediquen a fer activitats que tinguin a veure amb la programació.

A en Carles li  agrada veure com l’alumnat s’ho passa bé i hi participa. Assegura que ajuda a saber programar, ja que és clau pel futur perquè les màquines seran la realitat i per tant saber el llenguatge amb el qual comunicar és essencial.

Tots els alumnes gaudim molt d’aquest projecte. Generalment ens agradaria que la Copa Code es segueixi fent durant molts anys.

Foto feta per Pau Folch
Fotografia feta per l’institut Pla marcell

Nerea Alcolea i Sanae El Gharbi.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial